Autoceste FBiH uputile su poziv predkvalifikovanim kompanijama za dostavljenje finansijskih ponuda za izgradnju tri lota autoceste na dionicama Počitelj – Međugorje i Zenica jug – Zenica sjever, a rok za dostavu ponuda je 60 dana.Autocestom dužine 11 kilometara spojit će se Počitelj sa Međugorjem ali i sa ostatkom Evrope putem autoceste Dalmatine, a započet će i nastavak izgradnje dionice autoceste Zenica jug – Zenica sjever ukupne dužine 7 km.

Obezbjeđeno je 400 miliona KM za izgradnju navedenih dionica i to za izgradnju dionice Počitelj – Međugorje obezbjeđena su sredstva od Evropske investicijske banke u iznosu od 200 miliona KM. Sredstva za izgradnju dionice Zenica jug – Zenica sjever su obezbjeđena od od OFID fonda u visini 120 miliona KM, a u toku je procedura obezbjeđenja 100 miliona KM od Kuvajtskog fonda za obnovu i razvoj.

“Intenzivne aktivnosti koje se privode kraju za početak izgradnje novih 18 kilometara autoceste na Koridoru Vc je pokazatelj jasnog opredjeljenja Federalnog ministarstva prometa i komunikacija da je izgradnja autoceste kroz našu zemlju prioritet. Investirat će se 400 miliona KM izgradnjom ove dvije dionice”, istakao je ministar Denis Lasić.

“Sa zadovoljstvom mogu najaviti da JP Autoceste FBiH završavaju sve pripreme za početak izgradnje novog investicionog ciklusa na Koridoru Vc. Završavamo otkup zemljišta, obezbjeđena su sredstva za izgradnju, završeni su glavni projekti, a završavamo i tendersku proceduru. Još veće zadovoljstvo mi je što je ovo samo početak izgradnje novog investicionog ciklusa, a u narednom periodu ćemo informisati javnost o projektima izgradnje autoceste koje se uz podršku državnih institucija mogu početi sa izgradnjom do kraja ove godine”, istakao je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

KOMENTARI:
Loading...