Osam sati trajao je danas pretres prostorija koje koristi portal Klix.ba u sarajevskom naselju Marijin Dvor.

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a, u prostorije bh. portala došli su jutros oko 8 sati.

Razgovarao: Emir Aletić, Radiosarajevo.ba

Kako svjedoče novinari Klixa, bilo je to iznimno neprijatno iskustvo za sve njih, posebno za one koji su na ispitivanju zadržali cijeli dan.

Jasmin Hadžiahmetović, glavni i odgovorni urednik Klixa, za portal Radiosarajevo.ba pričao je o dolasku policije, pretresu, kao i cijelom slučaju sa spornim snimkom. Podsjećanja radi, ovaj portal nedavno je objavio snimak u kojem Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

”Nakon što smo prije mjesec dana pozvani na informativni razgovor u MUP RS-a u banjoj Luci i kazali im da ne namjeravamo odati izvor koji nam je dao videosnimak na kojem se jasno čuje na koji način SNSD dolazi do vlasti u tom bh. entitetu, mislili smo da je tu istraga, bar što se tiče nas, završena. Međutim, jutros negdje iza osam sati, upali su nam u redakciju i rekli nam da se odmaknemo od računara i da odložimo telefone, da ne objavljujemo ništa”, priča Hadžiahmetović za Radiosarajevo.ba.

”Oduzeli su nam telefone, imali smo pravo na jedan poziv”

Dodaje da je za sve njegove kolege, današnji pretres bio grozno iskustvo.

”Premjestili su nas u salu za sastanke, oduzeli nam telefone i počeli pretres koji je trajao osam sati. Imali smo pravo na jedan poziv i zabranjeno nam je bilo kretanje. Kada bismo otišli da vršimo nuždu, morali smo to raditi otvorenih vrata kako bi nas gledali. ne znam šta su time mislili postići jer telefone su nam prethodno oduzeli. U jednom trenutku, inspektori iz RS-a su nam rekli da objava ne može proći nekažnjeno”, dodaje naš sagovornik.

Prilikom pretresa, kako kaže Hadžiahmetović, načinjena je i materijalna šteta.

”Nije mi jasno zbog čega su pretresali našu redakciju, a ne vrše istragu o kupovini glasova. Nažalost, uništeno je mnogo računara nakon što su izuzeli hard diskove, usbove, cdove i ostale stvari. U redakciji je nakon njihovog odlaska ostao haos. Nažalost, ovo je loša poruka za sve novinare u BiH. Direktno, poručili su da se niko ne smije baviti kriminalom u vlasti”, zaključio je Jasmin Hadžiahmetović na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

On je iskoristio priliku da se kolegama iz redakcija ostalih medija iz BiH zahvali na ogromnoj podršci koju tokom dana nesebično pružali.

KOMENTARI:
Loading...