Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine okončala je kontrole kod obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva Kurir, a nakon izvršenih popisa robe, kod šest obveznika čiji su vlasnici kineski državljani, otkriveno je da po knjigovodstvenoj vrijednosti postoji višak robe u iznosu 2.159.955 KM, a kod nekih manjkovi robe u iznosu od 688.552,39 KM.

“Roba za koju je utvrđeno da predstavlja višak i da obveznici za istu nisu imali nikakvu dokumentaciju o porijeklu, je oduzeta, dok će za utvrđeni manjak robe, u skladu sa Zakonom o PDV-u u BiH, poreski inspektori UIO obračunati i naplatiti pripadajući porez na dodanu vrijednost”, saopćeno je danas iz UIO BiH.

Akciju kodnog naziva Kurir 21. decembra 2015. godine započeli su službenici UIO i Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, a uz podršku Ministarstva za unutrašnje poslove Tuzlanskog kantona, MUP-a Posavskog kantona, MUP-a Distrikta Brčko i MUP-a Republike Srpske.

Iz UIO napominju da je saradnja uspostavljena i s policijskim službenicima Republike Hrvatske (USKOK).

U dobro pripremljenoj i izvedenoj akciji utvrđeno je da se kineska roba na tržištu BiH prodavala nacrno, a novac dobijen od prodaje robe pretvarao se najvećim dijelom u eure i jednim manjim dijelom u američke dolare, te se putem posrednika, državljana BiH, iznosi van carinskog područja BiH u susjednu Republiku Hrvatsku, gdje je polagan na račune jedne komercijalne banke, odakle je kasnije putem finansijskih transakcija prebacivan na račune u Kini.

Na taj način je iz BiH izneseno više od 11 miliona eura i oko 50.000 USD.
Ranije je po zahtjevu Tužilaštva BiH, Sud BiH odredio mjere zabrane za određeni broj osoba koje su bile privedene u ovoj akciji.

Kao konačan epilog cijelog slučaja, očekuje se da bude podignuta i potvrđena optužnica za postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela iz oblasti indirektnih poreza, te procesuiranje istih pred nadležnim pravosudnim institucijama.

KOMENTARI:
Loading...