Vlasti u bh. entitetu Republika Srpska oštro krše Ustav Bosne i Hercegovine, jer bošnjačkim povratnicima ne dozvoljavaju da uče maternji jezik Bosanski, koji je jedan od tri službena jezika u BiH, zagarantovan Ustavom, upozoravaju brojne nevladine organizacije u zemlji, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Nakon Kotorskog, i roditelji djece iz Grapske kod Doboja odbili su preuzeti školske knjižice za svoju djecu jer u njima umjesto „Bosanski jezik“ stoji upisan bošnjački jezik.

U knjižicama osnovaca u RS-u za prvo polugodište stoji upisan Bosanski jezik, ali je on u drugom polugodištu prekrižen i umjesto njega rukom dopisan bošnjački jezik.

Direktor Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Doboja Milan Gojković, kojoj pripada područna škola u Grapskoj, rekao je novinarima da radi prema instrukcijama i u skladu sa zakonom Republike Srpske, ali nije otkrio ko mu daje instrukcije koje krše osnovna ljudska prava Bošnjaka u ovom dijelu BiH.

Osnovnu školu od prvog do petog razreda i Grapskoj pohađa oko 50 bošnjačkih učenika. Riječ je o mjesto u kojem je tokom krvavih sukoba 1992. godine ubijeno oko 100 Bošnjaka, a stotine njih su prošli kroz zloglasne logore gdje su mučeni.

Nepoštivanje osnovnih ljudskih prava predstavnici povratnika ocjenjuju kao zastrašivanje i pritisak na povratnike, odnosno želju za etnički čistom Republikom Srpskom, ali i skretanje javnosti sa ekonomskih problema u RS-u.

Roditelji osnovaca od šestog do osmog razreda područne Osnovne škole “Milan Rakić” u naselju Kotorsko zbog istog razloga odbili su 23. juna preuzeti svjedočanstva o završenom razredu. Već nekoliko godina traje i agonija roditelja iz Konjević Polja i Vrbanjaca u Kotor- Varoši, kojima su vlasti RS-a ukinule nacionalnu grupu predemeta, piše NAP.

 

KOMENTARI:
Loading...