Predstavnici Međunarodnog monitoring tima doputovali su u BiH da bi se uvjerili da li je u BiH napravljen pomak kako bi se objavili rezultati popisa sprovedenog 2013. godine.

Iako su pojedini mediji prenijeli da se popisni materijal nalazi ilegalno u prostorijama firme Tomašević u Istočnom Sarajevu, u ovoj firmi su demantovali te navode.

Za N1 su potvrdili da je prestankom važenja ugovora između Agencije za statistiku BiH i Tomašević d.o.o, po Zakonu o oblikacionim odnosima, a u skladu sa ugovorom koji su postigle dvije strane, po automatizmu nastavljeno da teče iznajmljivanje prostorija u Istočnom Sarajevu, da taj prostor i dalje koristi Agencija i da ga obezbjeđuju pripadnici SIPA-e.

Jedino što je dužnost Agencije je da izmiruje mjesečno svoje obaveze. I pored ovoga, Monitoring tim koji je došao u Sarajevo, neće biti zadovoljan učinjenim od jula prošle godine, kada su predstavnici ove organizacije dali preporuke domaćim statističarima da moraju doći do usaglašenog jedinstvenog porgrama za obradu popisnih podataka, bez čijeg usaglašavanja nema ni konačnih rezultata popisa.

Podsjetimo, još ranije su predstavnici državne i entitetskih Agencija za statistiku najavili da rezultata popisa neće biti prije juna ove godine.

KOMENTARI:
Loading...