8.4 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 4 Marta, 2021

Udruženje Slovenaca prigodnim programom obilježilo “Prešernov dan”

Udruženje građana slovenskog porijekla „Encijan“ iz Zenice (Združenje meščanov slovenskoga roda Encijan), obilježilo je danas nacionalni praznik Republike Slovenije „Prešernov dan“, koji se tradicionalno u toj zemlji proslavlja 8. februara.

Predsjednik zeničkog udruženja Dragan Gačni, podsjetio je kako se radi o najvećem prazniku kulture pa se tim povodom dodjeljuje i jedno od najvećih slovenskih priznanja za ostvarene domete u oblasti kulture – Nagrada „Franc Prešern“.

-Prije nekoliko godina mi smo, u galeriji Grada Zenice, imali izložbu jednog od dobitnika te nagrade,Lojze Logara. Logar je jedan od najvećih slovenskih modernih umjetnika i to nam je bilo veliko zadovoljstvo.

Naše udruženje svake godine „Prešernov dan“ oblježava i manjom kulturnom manifestacijom. Obično je to izložba slika nekog slovenskog umjetnika, a polaznici cjelogodišnje Škole slovenskog jezika u Zenici tim povodom recitiraju stihove slovenskih pjesnika, prije svih Franca Prešerna – kaže Gačnik.

Školu slovenskog jezika za djecu iz Sarajeva, Kaknja, Breze i Zenice, ističe, vodi profesorica Mateja Kregar, koja dolazi iz Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu te njen angažman plaća Ministarstvo za školstvo Republike Slovenije. Škola je, tako, besplatna za sve mlade koji žele učiti slovenski jezik, a kurs jezika organizira se i za starije osobe.

-Zbog ove epidemiološke situacije, profesorica Kregar je još uvijek u Sloveniji, ali bi se već tokom ovog mjeseca trebala vratiti u BiH te ponovo početi s realizacijom Škole slovenskog jezika, koju je i tokom prošle godine održavala online. Bila je u stalnoj vezi s učenicima.

Možemo se pohvaliti da smo, osim što smo im pomogli da nauče slovenski jezik, nekim mladim ljudima pomogli da, uz naše preporuke, odu i na besplatne studije u Sloveniju. Mislim da je to dobro, da Slovenija još uvijek prihvata ne samo djecu slovenskog porijekla, nego svu djecu s ovih prostora. I to je dio našeg lobiranja i naših sporazuma, jer znamo da se ovdje teško živi i da naši roditelji teško mogu isfinansirati za studije u inostranstvu- napominje Gačnik.

Ove godine su, u atriju Doma penzionera ZDK, predstavili izložbu ilustracija Valentina Spegmettija.

-Spagmetti je jedan od značajnih kaligrafa i ilustratora Slovenije. On je na temu Prešernove „Zdravice“, koja je, inače, himna Republike Slovenije, napravio ilustracije koje ovom prilikom može pogledati i zenička publika.

Ostali dio izložbe su moji, autorski radovi, jer sam svojevremeno pravio samostalnu izložbu na temu „Postojinski intermeco“. Riječ je o stiliziranim slikama stalagtita i stalagnita iz te jame – objašnjava Gačnik.

Izložbeni prostor, kako bi slikarstvo približili građanima i djeci, napominje Gačnik, upotpunili su i njegovim slikama „mrtve prirode“, odnosno slikama na kojima su prikazane vaze s cvijećem.

Slovenaca i osoba koja su porijeklom iz Slovenije, ističe Gačnik, a koji su aktivni u sličnim udruženjima koja egzistiraju u Sarajevu, Tuzli, Brezi, Banjoj Luci, Prijedoru i Kaknju, danas ima oko 1.000.

Sva udruženja su i članice zajedničkog Udruženja Slovenaca u BiH „Evropa zdaj“ te, uz podršku Ministarstva za školstvo i Ureda za Slovence u svijetu, međusobno surađuju i druže se na raznim manifestacijama.

Predstavnici kakaknjskog Udruženja građana slovenskog porijekla „Jožef Špringer“, koje je i prvo osnovano slovensko udruženje u BiH, uveličali su proslavu nacionalnog praznika u Zenici. To je udruženje osnovano 2. augusta 1992. godine.

– Danas naše udruženje broji oko 280 aktivnih članova, koji su raspoređeni u više sekcija. Sekciju žena vodi brigu o tradicionalnim nošnjama i jelima Slovenije. Imamo i šahovsku, zatim planinarsku sekciju „Bočica“, koja ima istoimeni planinarski dom te svake godine organiziramo zajednički izlet u prirodu i Tabor djece slovenskog porijekla iz cijele BiH- kaže predsjednica tog udruženja Davorka Drinčić.

Ističe da je rođena u BiH te da je kćerka pokojnog Jožefa Špringera, prvog predsjednika kakanjskog udruženja, koji je preminuo 2. februara 2014. godine, u 71. godini života.

Kakanjski Slovenci taj datum obilježavaju i kao Dan udruženja, koje još ima muzičku i folklornu sekciju, a najmlađa sekcija, osnovana prošle godine, je likovna sekcija. Škola slovenskog jezika u tom gradu egzistira već 11 godina.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci