Nekoliko stotina članova porodica i prijatelja žrtava i preživjelih stanovnika sela Ahmići okupilo se danas na obilježavanju 22. godišnjice stradanja kako bi odali počast žrtvama stravičnog zločina koji se dogodio 16. aprila 1993. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan prije 22 godine, ubijeno je 116 osoba, a među ubijenim civilima bile su 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Na Šehidskom mezarju u Vitezu danas je proučen Jasin-šerif, nakon čega je organizovan odlazak u Ahmiće gdje će biti klanjan podne namaz u gornjoj džamiji.

Predsjednik Udruženja građana žrtava rata “16. april” Elvedin Kermo kazao je da se zločin u Ahmićima nikada ne smije zaboraviti.

“Danas obilježavamo 22. godišnjicu od stravičnog zločina u Ahmićma. Arhive su pune naših očevidaca sa tačnim imenima i prezimenima izvršioca zločina. Ovaj datum je bolan za sve porodice u Ahmićima. Ovom prilikom bih zamolio naše komšije Hrvate da nam kažu gdje je ukopan jos 31 Ahmićanin”, kazao je Kermo.

Tokom dana bit će organiziran i obilazak Šehidskog spomen-obilježja kod donje džamije u Ahmićima.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Ahmići, 16. aprila 1993. godine, u ranu zoru izvršili su ratni zločin protiv bošnjačkih civila.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su 2001. oslobođeni optužbe za zločine u Ahmićima. Kordić je u ljeto prošle godine izašao iz zatvora u Austriji nakon što je odslužio dvije trećine 25-godišnje zatvorske kazne. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri”, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora.

Sud BiH osudio je Paška Ljubičića na deset godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Haški sud osudio Tihomira Blaškića na devet godina zatvora, pušten je na slobodu 2004.

KOMENTARI:
Loading...