Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu nudi kompletno obrazovanje iz kožarske u tekstilne struke u cijeloj BiH, objašnjava pedagogica Almedina Pašić-Muratović.
Osim toga, kaže, škola nudi dva stepena obrazovanja: trogodišnji i četverogodišnji, pa učenici mogu nastaviti školovanje na univerzitetima u BiH i inostranstvu.

– Tekstilna i kožarska zanimanja su deficitarna u Bosni i Hercegovini. Obzirom da naša škola osposobljava prave stručnjake iz tekstilne i kožarske struke, naši učenici nemaju problema da pronađu posao – kaže Pašić-Muratović, dodajući da neki od njihovih učenika danas rade u najrenomiranijim kompanijima u BiH, ali i inostranstvu, a neki od njih imaju i vlastite kompanije.

U Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn učenici se mogu edukovati za tekstilne dizajnere, modne konstruktore, tehničare mehaničkog smjera, hemijskog smjera, konfekcionare, ali i za nekih od devet zanata iz oblasti tekstila i kože.

To su, između ostalog, zanati za obućare, hemijske čistače, krojače, tkače i drugi zanati.

Učenici tokom trogodišnjeg ili četverogodišnjeg obrazovanja iz ove škole imaju praksu u nekim od najpoznatijih svjetskih kompanija za tekstil, kožu i obuću poput Alpine. Također, sami rade kreacije koje se često mogu vidjeti na modnim predstavama.

– Pogrešno je da roditelji djecu ne žele usmjeravati ka ovim zanimanjima. Radi se o vrlo finim i vrlo profitabilnim zanimanjima – kaže Pašić-Muratović.

Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn iz Sarajeva bit će otvorena za prezentaciju svim devetim razredima osnovnih škola 28. aprila, a učenicima će ponuditi da školovanje nastave na jednom od njihovih smjerova. Ove godine Škola ove godine prima oko 120 učenika, piše Patria.

KOMENTARI:
Loading...