10.2 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 8 Marta, 2021

U ZHK dolaze vakcine, gotovo svi prijavljeni dolaze izvan tog kantona

Za prve doze ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V koje bi uskoro trebao nabaviti Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) ZHK-a, dosad se pribilježilo oko 1.200 osoba, a najviše njih dolazi iz Sarajeva, kazala je Feni direktorica tog zavoda Andrea Jurić.

Naglasila je kako prijave traju do 12. februara i da Zavod, svima koji se prijave u tom roku, garantira da će dobiti obje doze vakcine.

Ponovila je kako oni, koji se ne registriraju do navedenog roka, kasnije ne mogu tražiti vakcinu.

Po njenim riječima, prijave su počele 1. fbruara, a gotovo svi prijavljeni dolaze izvan ZHK-a.

– Velik broj prijavljenih osoba dolazi iz Sarajeva zbog čega ćemo nastojati osigurati vakcine u glavnom gradu BiH kako bi svi prijavljeni svoje doze mogli primiti u lokalnim domovima zdravlja – istaknula je Jurić.

Dodala je kako se prvo vakcinisanje očekuje za 20-ak dana od trenutka zatvaranje narudžbe.

– Od proizvođača smo dobili jamstvo da će vakcine biti isporučene u rekordu rekordnom – kazala je direktorica Zavoda.

Naglasila je kako je riječ o  vakcini koje je nastalo na ranije rađenim metodama, zbog čega je ta vakcina, po njenom mišljenju, pouzdanija od vakcina koje su nastala na novim principima što će otežavati dokazivanje njihovog (ne)djelovanja i mogućih nuspojava.

– Vakcine koje mi imamo je nastalo na jako sličnim principima na kojima su se oduvijek pravila i izrađivale vakcine, tako da su dosta sigurne jer su naučnoj zajednici jako dugo poznate – istaknula je Jurić.

Ocijenila je kako je interes za vakcinu jako dobar zbog čega će i povećati broj svojih telefonskih linija.

Direktorica Zavoda ZHK-a također je pozvala sve zainteresirane građane da se vakcinišu, odnosno prijave za vakcinisanje.

– Pozivam ljude da se vakcinišu, iako je to komercijalna vakcina. Svi ovi mehanizmi, putem Covaxa i drugih izgleda da nisu dali rezultate, tako da se bojim da će im ovo biti jedina prilika da se kod nas vakcinišu. Sutra će mnogo toga ovisiti o tome jeste li vakcinisani ili ne, a to uključuje kretanje po Evropskoj uniji i nekim drugim zemljama koje će našim građanima vrlo vjerovatno biti zabranjeno, ili će biti uvjetovano vakcinisanjem – pojasnila je Jurić.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci