Kako da idemo njihovim stopama kad nemamo još ni zakon o kinematografiji. Ne nudimo nikakve pogodnosti stranim producentima, a otjerali smo i one koji su htjeli snimati kod nas, konkretno, holivudsku zvijezdu Angelinu Jolie.

U Dubrovniku 9. marta počinje snimanje osmog dijela čuvene franšize „Star Wars“. Stradun, plaža Banje i Knežev dvor samo su neke od lokacija koje će do 16. marta biti rezervirane za veliku filmsku ekipu, koja će za potrebe filma „iskoristiti“ ljepote hrvatskog historijskog grada na Jadranu, a zauzvrat ostaviti velike pare njegovim građanima.

Direktor Hrvatskog audio-vizuelnog centra Hrvoje Hribar u izjavi za hrvatske medije je izračunao ovako:

S dosadašnjim poticajem generiran je prihod od oko 330 miliona kuna – samo su “Igre prijestolja“ donijele Hrvatskoj skoro sto miliona kuna. Proizvodnja u posljednje četiri godine donijela je 120.000 noćenja u najboljim hotelima, i to izvan sezone. Možda je još važnije koliko je svijet naučio o Hrvatskoj, koja se jako dobro postavila na sceni filmskih poticaja, pruživši vrhunsku uslugu, atraktivne lokacije, tečnu i hitru administraciju, što joj je donijelo reputaciju i niz važnih poslova, ali i značajan prihod – pojasnio je Hribar.

Donijeti zakon

I dok naši susjedi zarađuju milione na filmskoj industriji – a osim Hrvatske, tu su Srbija i Crna Gora, gdje je popularni James Bond (Pierce Brosnan) prije dvije godine snimao svoj film „Nowember Man“ – mi sanjamo o tim iznosima. Jer, kako da idemo njihovim stopama kad nemamo ni zakon o kinematografiji?! Ne nudimo nikakve pogodnosti stranim producentima, a otjerali smo i one koji su htjeli snimati kod nas. Konkretno, našom politikom i tadašnjim lošim procjenama ministara kulture otjerali smo holivudsku zvijezdu Angelinu Jolie kada je prije nekoliko godina u Sarajevu trebala snimati svoj prvijenac „U zemlji krvi i meda“, i to film o nama… Zato je zaradila Mađarska! I neka je…

– Bosna i Hercegovina je zemlja neiskorištenih potencijala. Ne samo s aspekta pružanja usluga stranim filmskim produkcijama. Najšira javnost se mora kroz poslovne, diplomatske i markentiške akcije upoznati s postojanjem tih potencijala. To se postiže kontinuiranim radom u stvaranju konkurentnosti. Ništa od ovoga kod nas ne postoji. Neupitni su potencijali naše zemlje za pružanje usluga najvećim filmskim produkcijama na nivou dobrih lokacija i određenog broja filmskih profesionalaca, ali je neophodan odgovarajući zakonski okvir koji bi naš prostor i profesionalce učinio privlačnim s ekonomskog aspekta. To nije jednostavno zato što Hrvatska, Srbija, Mađarska, Slovačka, Bugarska i Rumunija nude mnogo više za mnogo manje – kazao nam je Pjer Žalica reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo koja je izrodila mnoge talente.

Prvi i neophodan korak, smatra Žalica, a njegovo mišljenje dijeli i reditelj Pašović, koji je odnedavno i član UO Fondacije za kinematografiju, je donošenje zakona o audiovizuelnim djelatnostima, koji je u proceduri već dvije godine, ali još nije do kraja usaglašen. Treba napomenuti da od njega zavisi i opstanak i razvoj domaće produkcije. Podsjećanja radi, u BiH se proteklih godina zbog nezainteresiranosti nadležnih ministarstava, jedva snimi jedan film, iako naši filmaši donose najveća svjetska priznanja kao što su “Oscar“, “Zlatni medvjed“, tri “Srebrena medvjeda“, “Zlatni lav“, “Zlatna palma“… Dakle, film se pokazao kao naš najveći brend, a mi ga ne iskorištavamo na pravi način.

Domaća podrška

– Na prijemu povodom odlaska filma “Smrt u Sarajevu“ u Berlin, reditelji su simbolički predali nacrt zakona o audiovizuelnim djelatnostima federalnom premijeru Fadilu Novaliću, kada je on, praveći humor, rekao da će se usvojiti zakon ako se Danis vrati s nagradom iz Berlina. Danis se vratio s nagradom, a sada je red na Novaliću da on svoj dio ispoštuje. Za svako ulaganje u kulturu, vratili smo tri puta više. Potrebno je da naše produkcije – filmske i teatarske i druge, imaju podršku lokalnih vlasti da bi mogli učestvovati na različitim konkursima. Evo, Jasmila Žbanić se vratila iz Berlina, gdje je izražen veliki interes za njen film o Srebrenici, ali mora da ima domaću podršku da bi stekla koproducente – naglasio je Pašović.

Podsjetio je na bitku koju vode sa federalnom ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović, koja je rezanjem budžeta istaknutim institucijama i organizacijama znatno oštetila tradiciju međunarodne kulture, koju su gradili proteklih 20 godina, a kojoj sada prijeti nestanak.

KOMENTARI:
Loading...