Njemačka kacelarka Angela Merkel susrela se danas sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i  Draganom Čovićem, piše bh. novinska agencija Patria.

Ona je kazala u svom obraćanju medijima da je rado došla u BiH i da sa Njemačkom postoje čvrste bilateralne veze. No, isto tako, kancelarka je istakla da postoje i određeni problem u BiH koji se moraju prevazići.

– Razvojem BiH može profitirati cijela regija. Drago nam je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a sljedeći korak je otvaranje pregovora o statusu zemlje kandidata. Na tom putu imamo jedan zadatak, a to je donošenje reformske agende – rekla je Merkel.

Ona je dodalo da je u BiH došla u bolno vrijeme, kada se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici, te da je potrebna hrabrost da se oblikuje budućnost da se takve stvari nikada više ne dese.

– To je još jedan primjer da je evropska perspektiva veoma bitna – rekla je Merkel te dodala da svi moraju ići u tom smjeru da omladina dobije budućnost kakvu zaslužuje.

– Nadamo se da će ovo postati regija koja će živjeti u miru. Mi BiH još uvijek želimo podržavati ali to ne radimo sami mi, to radi i Evropska komisija i druge zemlje – rekla je Merkel te dodala da slijede pristup koji će unaprijediti cijelu regiju – naglasila je Merkel i pozvala članove Predsjedništva BiH da dođu u posjetu Njemačkoj.

Ona je ovom prilikom pozvala državne lužbenike da posjete njemačku Saveznu agenciju za rad, kako bi se angažirale stručne snage za profesije za kojima Njemačka ima potrebe.

 

KOMENTARI:
Loading...