Delegacije SDA i SBiH jučer su usaglašavale stavove oko novog partnerstva u FBiH. Delegaciji SBiH u kojoj su bili Besim Imamović, potpredsjednik, Salem Halilović, generalni sekretar, i Muhidin Alić, član predsjedništva SBiH, domaćini su bili potpredsjednik i generalni sekretar SDA Asim Sarajlić i Amir Zukić.

Tješnja saradnja

Iako je Amer Jerlagić, lider SBiH, potpisivanje sporazuma o partnerstvu ove dvije stranke najavio za danas, jučer to nije potvrđeno. Jerlagić se, nakon sastanka, oglasio saopštenjem za javnost u kojem je podsjetio na svoje prognoze da aktuelna vlast neće izdržati ni 100 dana, ali i na vizionarske ideje SBiH od osnivanja stranke.

– SDA i SBiH su u generalnim pitanjima strateški partneri već dugo vremena, često su činili i koaliciju, tako da nismo nikad daleko po pitanju pogleda na budućnost zemlje, na reformski put i ovo je jedan u nizu konstruktivnih sastanaka. Razmijenili smo stavove o radu Vlade FBiH, Vijeću ministara, parlamenata na svim nivoima. Mislim da SDA i SBiH mogu, a i ne moraju biti u koaliciji, ali će uvijek biti na fonu očuvanja države BiH. Nadam se da će ovaj današnji sastanak sigurno u narednim danima prouzrokovat da napravimo još tješnju saradnju i to okrunimo nekim sporazumom, rekao je Sarajlić.

On kaže da je nova parlamentarna većina u FBiH vrlo moguća već tokom avgusta.

– Fokusirali smo se na pitanja koja su tradicionalno interesantna za SBiH, poput državne imovine. Htjeli smo otvoriti nekoliko strateških pravaca koji su bitni i za funkcionisanje Vlade FBiH na čijem je čelu Fadil Novalić (SDA) i da naše učešće faktički doprinese da se te stvari otkoče. Kruna razgovora će biti potpisivanje sporazuma, a onda će se kroz taj sporazum pozicije (kadrova SBiH; op. a) same iznjedriti, rekao je Imamović.

Stabilna većina

On dodaje da su jučer usaglašavana pitanja oko obezbjeđivanja nedostajućih sredstava i odnosa s MMF-om, pitanje energetskog sektora, rudnika…

– Ova duboka politička i ekonomska kriza nije nas mogla ostaviti po strani. Želimo ovim pokušajem dati šansu strankama koje su osvojile povjerenje na izborima da još jednom pokušaju obezbijediti političku stabilnost, a kako bi se posvetili ekonomskim pitanjima, razvoju, EU, borbi protiv kriminala i korupcije. To su naše ulazne stvari u vezi sa sklapanjem sporazuma, dodao je Alić.

SBiH očekuje stabilnu novu većinu od 55 do 59 glasova u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Alić smatra da je trebaju obezbijediti stranke s najboljim rezultatom na proteklim izborima. Još je neizvjesno koje će je stranke činiti: SDA, HDZBiH i SBiH zajedno imaju 44 poslanička glasa. Zukić je kazao da bi novu većinu trebalo činiti četiri do pet stranaka, a u kojima su, pored SDA i HDZ-a BiH, još i SBiH, BPS, A SDA i neke druge stranke.

KOMENTARI:
Loading...