Većina zastupnika i delegata smatra kako u ovom trenutku nije moguće dobiti podršku predloženom rješenju i da je to bespotrebno trošenje energije

Novi zakon o javnom RTV servisu BiH, ukoliko bi cijela procedura prošla “glatko”, mogao bi biti donesen do ljeta.

Ili to ili raspad sistema

Izmjenama i dopunama se predviđa uspostava tri kanala u sklopu BHRT-a koji bi emitirali program na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku koji bi se proizvodio i uređivao u studijima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. No, sve i ako bi takve izmjene zakona, nakon javne rasprave, utvrđivanja na Vijeću ministara BiH, komisijske faze u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) bio usvojen u Zastupničkom i Domu naroda tog parlamenta, on ne bi sigurno zaživio ove, a upitno je i za sljedeću godinu. Naime, uspostava tri kanala na tri jezika s tri studija i tri uredničke politike nije moguća prije nego što se završi proces digitalizacije. Ona se trebala završiti prije godinu i po.

Mario Karamatić, delegat Kluba hrvatskog naroda i HSS-a u Domu naroda PSBiH, jedan je od najglasnijih zagovornika uspostavljanja kanala na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV sistema. On smatra kako je krajnji rok za usvajanja izmjena zakona 30. juni, kad ističe sadašnji, produženi model naplate RTV takse.

– Ako mislimo očuvati javni RTV servis, do tad to moramo napraviti. Zaključak Doma naroda PSBiH je jasan i Ministarstvo prometa i komunikacije BiH nije ni imalo neke druge mogućnosti. Što se tiče hrvatskih političara, mi i nismo posebno zainteresirani za očuvanje tog servisa ukoliko nemamo kanal na našem jeziku – naglasio je Karamatić u izjavi za Faktor.

Dodao je kako je problem što nije završen proces digitalizacije bez kojeg je nemoguće uspostaviti ta tri kanala u sadašnjem analognom sistemu jer bi to bilo preskupo i dodaje kako to, nakon završetka digitalizacije, ne bi koštalo ništa jer bi se koristili postojeći resursi i kadrovi.

Uvod u podjele

Amir Fazlić, zastupnik SDA u PSBiH, smatra kako u suštini nije dobro imati tri nacionalna kanala.

– Kao zastupnik i član Komisije za saobraćaj i komunikacije smatram kako to nije dobro rješenje, a i međunarodni zvaničnici slažu se sa stavom SDA. Postojeći RTV servisi pružaju mogućnosti emitiranja programa za sve građane BiH. Iznenađen sam time što je Ministarstvo izašlo s tim prijedlogom – kazao je Fazlić za Faktor. Naglasio je kako se pravljenje nacionalnih kanala može tumačiti kao “uvod u neke nove podjele”.

To sad nije moguće

Momčilo Novaković, zastupnik Saveza za promjene (PDP-NDP) u PSBiH i predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije, smatra kako dobiti podršku u Parlamentu BiH predloženom rješenju u ovom trenutku nije moguće i da je to gubitak vremena i bespotrebno trošenje energije.

– Ono što je neophodno i moguće uraditi je riješiti pitanje korporacije javnog RTV sistema. Moguće je riješiti i nezadovoljstvo Hrvata, ali u okviru FTV-a, a ne BHRT-a – smatra Novaković.

KOMENTARI:
Loading...