Time se nastavlja bruka ove izuzetno značajne institucije, koja je vrhunac imala u vidu nedavne afere „Potkivanje“, piše etrafika.net.

Takav, aferama duboko diskreditovan VSTV danas i sutra, 17. i 18. jula, održava sjednicu na kojoj će se, između ostalog, obaviti razgovor i imenovanje predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta (koje je predviđeno za četvrtak, 18. jul, od devet časova).

Iako Pravilnik o radu VSTS predviđa da se prijavljeni kandidati za pomenutu poziciju obavještavaju o mjestu, datumu, vremenu obavljanja razgovora, kao i o sastavu komisije, u pravilu, najkasnije sedam dana prije zakazanog razgovora (član 50. Pravilnika), to se nije desilo.

Jedan od prijavljenih kandidata, sudija Nedeljko Tabaković, zbog toga je poslao mail VSTS kako bi se raspitao zbog čega kandidati nisu obavješteni u skladu sa jasno naznačenim propisima.

Proslijeđen mu je odgovor Komisije za imenovanje da osim Jadranka Grčevića, ostali kandidati, sam Tabaković te Muhamed Avdić, ne ispunjavaju uslove da budu pozvani na usmeni razgovor. Potom mu je obrazloženo da se u skladu sa odredbom člana 56. stav 5. Pravilnika na razgovor pozivaju kandidati kojima je po osnovu ocjene rada za poslednje tri godine dodijeljeno najmanje 86 bodova.

Sadržaj Poslovnika o radu VSTS možete pronaći u sljedećem dokumentu: Poslovnik o radu VSTV.

Na ovakvo obrazloženje, tvrdeći da navedeno nije tačno, sudija Tabaković proslijedio je prigovor predsjedniku i potpredsjednicima VSTS, Milanu Tegeltiji, Ružici Jukić i Jadranki Lokmić-Misirača a potom ih o svemu obavijestio i putem pismenog podneska proslijeđenog elektronskim putem, a u čiji sadržaj su novinari našeg portala imali uvid. O svemu je obavještena i Evropska komisija i Ambasada SAD u BiH.

Čitav problem leži u tome što je VSTS, sa jedne strane, pozvao kandidata koji ne ispunjava uslove, dok je sa druge, diskvalifikovao kandidata koji ih ispunjava. Ali krenimo redom…

Konkurs za poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH je raspisan 16. avgusta 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon što su usvojene određene izmjene Pravilnika o radu VSTS i to na osnovu preporuka Evropske komisije (Peer Review preporuke). Iz tog razloga, svi konkursi koji su raspisani poslije stupanja na snagu ovih izmjena (objavljene su 11. maja 2018. godine), pa i ovaj, moraju se sprovesti prema odredbama tog Pravilnika.

Navedeni Pravilnik je pretrpio radikalne izmjene u pogledu obavljanja razgovora, pa odredba 49. stav 4. tačka a) Pravilnika između ostalog propisuje: Bez obzira na broj bodova ostvaren po kriteriju stručnosti, kandidat neće biti pozvan na razgovor ukoliko je u sudu za koji se prijavio na poziciju nosioca pravosudne funkcije zaposlen njegov krvni srodnik u pravoj liniji bez ograničenja, u pobočnoj liniji do četvrtog stepena ili bračni, odnosno vanbračni drug ili srodnik po tazbini, odnosno srodnik vanbračnog druga, do drugog stepena.

Zbog ovih izmjena Grčević nije mogao konkurisati da ostane prvi čovjek brčanskog suda, jer one nisu bile na snazi kada je prethodni put izabran.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...