Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak prisustvovali su danas u Luksemburgu neformalnom radnom doručku „Prijatelji Bosne i Hercegovine“, čiji je domaćin bila prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Razgovaralo se o evropskom putu Bosne i Hercegovine, a sastanku je prisustvovalo više od 20 ministara vanjskih poslova, među kojima nosioci nove evropske inicijative, ministri vanjskih poslova SR Njemačke Frank Walter Steinmeier i Velike Britanije Phillip Hammond, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prenio je čvrsto opredjeljenje institucija BiH za reforme, čiji je osnovni cilj poboljšanje poslovne klime i uslova života građana u BiH.

Predsjedavajući Ivanić je istakao kako nakon dugo vremena postoje  uslovi i  zajednička volja na obje strane, u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji, da se snažnije radi na evropskom putu BiH. On je izrazio spremnost institucija BiH za reformama, ali i očekivanja da te reforme bude podržane finansijski i politički od institucija Evropske unije. Pozdravio je najavljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izrazio zadovoljstvo što je nakon sedam godina napravljen prvi ozbiljni korak za Bosnu i Hercegovinu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je u svom obraćanju učesnicima sastanka istakao opredjeljenje novog Vijeća ministara BiH da da svoj puni doprinos predviđenim reformama i da zajednički, u saradnji sa vladama Republike Srpske  i Federacije BiH, stvori uslove za bolji život građana Bosne i Hercegovine. Informisao je također o razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom u Vašingtonu.

Svi učesnici sastanka su iskazali punu opredjeljenost svojih zemalja i Evropske unije u cjelini da podrže sve nivoe vlasti u BiH u predviđenim reformama. Naglasili su da će podrška uslijediti nakon implementacije seta reformskih mjera. Na sastanku je rečeno i da veliko prisustvo ministara vanjskih poslova pokazuje interes tih zemalja da BiH uđe u fazu stabilnosti i ekonomskog razvoja.

KOMENTARI:
Loading...