33.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

U KS sedam novonaraženih virusom korona, devet oporavljenih

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata registrirano je sedam osoba koje su pozitivne na virus korona, od testiranih 428. Od Covid-infekcije oporavilo se devet osoba. Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica Covid-19 infekcije.

Od ukupnog broja novozaraženih, četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Zbog toga su u samoizolaciji, od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 36 pacijenata i to na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) 16, a u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ 20 pacijenata.

Nijedan pacijent nije priključen na respirator, a ni kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

Za 24 sata, pet osoba je otpušteno s hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 216 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.157 osoba. Od početka pandemije, u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.513 osoba zaraženih virusom korona i 51.016 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednjih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 61 pacijent, dva su transportovana u Opću bolnicu i dva na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR uzoraka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 200 PCR testiranja. Covid-pozivni centar zabilježio je 91 poziv, a obavljen je i 121 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kako se navodi, iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo naglasili su da će, osobe sa simptomima na SARS-CoV-2 od ponedjeljka svaki dan u periodu od 7.30 do 20 sati, moći ići na pregled u Covid-ambulanti Saraj Polje koja će ‘pokrivati’ pet općina (Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo) i Covid-ambulanti Centar koja će ‘pokrivati’ četiri općine (Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš).

Drive-in punkt Vrbanja radit će, za testiranje na SARS-CoV-2, za cijeli Kanton Sarajevo od 8 do 18 sati svaki dan, dok će ostali drive-in punktovi biti zatvoreni. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama nastavit će s radom, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Porodični ljekari primat će pozive za vakcinaciju svih građana, koji se ne mogu prijaviti putem viber-aplikacije i spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka.

– Kad stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe s tih spiskova dobit će obavještenje o terminima za vakcinaciju – naglasili su iz JU Dom zdravlja KS, saopćila je Pres služba KS.

U Olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’ bit će nastavljena u ponedjeljak imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima za saradnju i mole ih da nastave s poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci