9.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 23 Oktobra, 2021

U kratkom periodu se zarazilo više od 16.000 ljudi: “Čeka nas dramatična jesen!”

U proteklih mjesec dana u Bosni i Hercegovini je registrovano više od 16 hiljada novozaraženih koronavirusom. Nimalo ohrabrujuće brojke, a zdravstveni radnici upozoravaju da nas tek očekuje teška jesen, javlja portal.

Ukoliko se građani i dalje ne budu vakcinisali i pridržavali epidemioloških mjera, čeka nas dramatična jesen, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Propust vlasti je, napominju, to što početkom godine, kažu, kada je vladao interes za vakcinu, njih u našoj zemlji nije bilo.

– Jednostavno su se iscrpili od tog čekanja hoće neće biti. Pa su onda počele i priče vjerovatno koje su u vezi sa farmaceutskom industrijom. Jedana vakcina je dobra, ova nevalja….Ukoliko se nastavi ovakav trend mi možemo očekivati nagli porast broja novozaraženih, nagli porast onih koje treba hospitalizirati, u najgoroj varijanti i nagli porast onih koji će preminuti. Iz tog razloga neophodno je i još nije kasno pristupiti vakcinaciji, kaže infektolog Bakir Nakaš.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, zaključno s 13. septembrom, registrovana su 144.933 laboratorijski potvrđena slučaja COVIDA-19 i 5.729 smrtnih ishoda. Imunolozi podsjećaju da se zbog neodgovornog ponašanja povećava broj oboljelih.

– Isto kao da nema pandemije. Bojim se da ćemo imati jako dramatičnu jesen sa ovoliko malo procenta vakcinisanih i sa dosta neodgovornim ponašanjem, nedisciplinovanim stanovništva mislim da nam se dobro ne piše, tvrdi imunolog Jasenko Karamehić.

Da je tako, potvrđuju i alarmantni podaci iz Travnika, gdje je broj zaraženih u odnosu na prošlu sedmicu gotovo dvostruko veći.

– Pretjerani pritisak koji stvara pandemija i zdravstveno i mentalno, “bombardovanjem” informacija dovodi do zamora stanovništva, ističu sociolozi. Rezultat svega je ingnoranstski odnos i prema upozorenjima ljekara i prema vakcinama, poručuje Anto Matić, ministar zdravlja i socijalne politike SBK.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci