25.3 C
Bosanska Krupa
Utorak, 22 Juna, 2021

U Kantonu Sarajevo proteklog dana samo dvoje novozaraženih koronavirusom

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, dok se u istom periodu oporavilo devet osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Testirane su 334 osobe. Od ovog broja jedan novozaraženi dolazi iz porodičnog klastera. Nije bilo preminulih osoba koje su zaražene ovim virusom.

Trenutno su u KS-u hospitalizirane 62 osobe, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 25, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 37 pacijenata. Na respiratoru su tri pacijenta i to na KCUS-u.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koriste tri pacijenata u Općoj bolnici. U protekla 24 sata niko nije otpušten sa hospitalizacije.

U COVID ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 77 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu za testiranje na Vrbanji uzeta su 83 PCR testa, dok na ostalim drive –in punktovima nije bilo PCR testiranja.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i COVID ambulantama je 257. COVID pozivni centar je zabilježio 82 poziva, a obavljen je 131 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID ambulantama.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 11 dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 19. Kanton Sarajevo danas bilježi 258 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

Ukupan broj zaraženih do sada je 52.457 a ukupan broj izliječenih je 50.929. Trenutno su 1.663 osobe u samoizolaciji.

“U Olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’ na Zetri do utorka je pauza kada se nastavlja imunizacija stanovništva prema prioritetima, uključujući i onkološke pacijente, a prema spiskovima sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. U utorak će početi i revakcinacija”, navode iz Kriznog štaba.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemiološke mjere.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci