7.8 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

U januaru blagi pad broja migranata u odnosu na decembar

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona preostali dio novca koji je tak kanton prošle godine dobio od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od skoro 19 miliona KM, usmjeren je na glavni račun u okviru Jedinstvenog računa trezora.

Dominantan dio tog novca bit će usmjeren za finansiranje prava iz oblasti socijalne zaštite i dopunskih prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Ministar finansija TK Vedran Lakić istakao je da ta sredstva nisu željeli utrošiti u plaće ili materijalne troškove, već u ono što je najsvrsishodnije.

– Uvrstili smo ove troškove i kako bismo što prije opravdali sredstva prema Vladi FBiH i kako bi stvorili uslove za narednu tranšu sredstava od MMF-a, ukoliko to bude slučaj – pojasnio je Lakić na pres-konferenciji.

Kantonalna vlada je između ostalog prihvatila i Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima za januar 2021. godine.

Službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 173 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

– U istom periodu evidentirano je 26 sigurnosno-interesantnih događaja i šest krivičnih dijela koje su počinili migranti, razbojništvo, krađa, teška krađa povreda pečata i ostalo – kazala je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade glasnogovornica Uprave policije TK Amra Kapidžić.

Govoreći o zemlji porijekla, naglasila je da najveći broj migranata dolazi iz Pakistana, Afganistana i drugih država.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci