3.9 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 28 Februara, 2021

“U Jajce je neko doveo firmu koja je neprijatelj građanima!”

Građani Jajca i nevladine organizacije ustrajni su u svojoj borbi da ne dozvole izgradnju dvije minihidroelektrane na rijeci Plivi. Iako je ova priča privremeno obustavljena, oni su sigurni da će se ponovo aktuelizirati nakon formiranja Općinskog vijeća, piše Žurnal.

Zahtjev za izgradnju

“U Jajce je neko doveo firmu koja je nama građanima neprijatelj”, kažu nam građani.

Ove tvrdnje usmjerene su na firmu “Bosnia Green Energy Project” koja je kao investitor zainteresirana za izgradnju hidroelektrana “Pijavice” i “Elektrobosna”, od kojih je jedna planirana na samo 300 metara od vodopada na Plivi.

Firma “Bosnian Green Energy Project” osnovana je 2019. u Sarajevu, a kao osnivači navode se Abdurahman Pezo i Muhamed Šabić, podaci su iz Registra poslovnih subjekata u BiH.

Bitno je napomenuti da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH u junu usvojio zaključak o zabrani izgradnje malih hidroelektrana u Federaciji BiH. Međutim, to nije bila prepreka da “Bosnian Green Energy Project” 5. oktobra podnese zahtjev za saglasnost za projektovanje i izgradnju Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva SBK. Za izdavanje koncesije je potrebna saglasnost lokalne zajednice, tako da je Ministarstvo u novembru podnijelo zahtjev Općini Jajce.

Od tog momenta počela je borba građana Jaca i nevladinih organizacija i njihov stav je jasan: “Ne žele nove hidroelektrane”. Prema riječima predsjednika Planinarskog društva “Ćusine” i osobe koja brine o ekologiji Velida Hrnjića, Jajce već ima dovoljno problema i sa Hidrocentralom Jajce 1, koja povlači 92 posto vode sa velikog Plivskog jezera.

“Zamislite da ostanemo bez još šest kubika, pa i ovako imamo veliki problem. Sam presedan bi bio da se napravi hidrocentrala 300 metara od vodopada. Naš strateški pravac grada Jajca je turizam. Lokalna zajednica ne vidi interes u izgradnji ove dvije MHE, to je interes pojedinaca stavljen ispred interesa lokalne zajednice”, naglašava Hrnjić.

U samo četiri dana, peticiju protiv izgradnje MHE, potpisalo je 6.000 osoba. U međuvremenu, investitor je privremeno povukao zahtjev za izdavanje koncesije, zbog pritiska javnosti, ali istovremeno čeka i na formiranje Općinskog vijeća.

“Obustavili su to pod pritiskom jer je bio prazan period od podnošenja zahtjeva do formiranja Vijeća. Trebalo je da Vijeće odgovori na zahtjev u roku od 60 dana, a naše Općinsko vijeće se nije ni formiralo. Rok je bio 14. januar i zbog toga su se povukli da ne bi bilo nezakonito”, navodi Hrnjić.

Napominje da je 99 posto javnosti protiv izgradnje ove dvije MHE, a građani Jajca imaju i podršku svih međunarodnih organizacija koje se bave ovim pitanjima.

„Jedino mjerodavno mišljenje je ono od Općinskog vijeća. Ukoliko naše Vijeće donese odluku da su protiv gradnje onda se i ne može graditi. Po zakonu se ne može zaobići mišljenje lokalne zajednice. To i jeste bio sporni momenat gdje smo vidjeli da se pravi zaobilaženje općinskog vijeća“, navodi Hrnjić.

Iako je, prema informacijama Žurnala, i većina općinskih vijećnika protiv izgradnje MHE, u građanima i predstavnicima nevladinih organizacija, ipak, postoji djelić sumnje. Kako navode, u cijeloj ovoj priči ima „neka druga pozadina“.

Iz tog razloga pretpostavljaju da investitor neće odustati.

Negativan uticaj na floru i faunu

Firma “Bosnia Green Energy Project” je uz zahtjev za dodjelu koncesije dostavila i Studije o ekonomskoj opravdanosti sa idejnim rješenjima za MHE Elektrobosna i Pijavice, a koju je izradila firma projektovanje, inžinjering, konsalting i izgradnju Sendo d.o.o.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci