Kako smo saznali u Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, tada je uzeto 30 uzoraka, ali ni u jednom nisu nađeni tragovi teških metala.

Nedavno su stručni timovi u Hrvatskoj u kozmetičkim proizvodima pronašli nedozvoljene količine olova. Javnost je obaviještena da se radi o šminki koju žene svakodnevno koriste.

“Krvni otrov”, kako se u medicini olovo još naziva, pronađen je u ruževima i olovkama za usne, olovkama za oči, puderima, maskarama, sjenama…

Tragom ovih informacija iz susjedstva, željeli smo provjeriti kakva je situacija kod nas.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH uputili su nas na Federalnu upravu za inspekcijske poslove, koji su nam u kratkom dopisu odgovorili da je kontrola ispravnosti kozmetičkih proizvoda na tržištu u nadležnosti kantonalne inspekcije.

U ovoj inspekciji smo saznali da takva vrsta kontrole nije vršena od jula prošle godine kada su uzeti zadnji uzorci.

– Analiza je obuhvatila različite marke, od ekskluzivnih brendova, do najjeftinijih kineskih proizvoda. Uzeli smo 30 uzoraka i testirali ih na teške metale olovo i kadmij. Svi su bili negativni – kaže Senada Hadžijusufović, glavni kantonalni inspektor za sanitarnu, zdravstvenu i farmaceutsku oblast.

Međutim, ono što je indikativno je to da od jula prošle godine nisu rađene analize. Razlog za to je, kažu, što nemaju adekvatnu firmu za to.

– Istina je da su ove analize i skupe. Samo jedan uzorak na teški metal košta od 500 do 700 KM. Ali, mi imamo novca. Nemamo kuću koja bi nas profesionalno pratila. Ovih dana raspisujemo tender kako bismo za 2016. obezbijedili nekoga ko bi vršio analize. Kuća mora biti akreditovana i imati svoj atest kako bi odgovorila zahtjevima – naglašava Hadžijusufović.

Olovo može ući u organizam i stvoriti  probleme opasne za zdravlje. Na ovaj metal najviše su osjetljivi eritrociti u krvi, pa jedan od simptoma može biti anemija i slabost.

KOMENTARI:
Loading...