Sud Bosne i Hercegovine proglasio je neosnovanom tužbu Federalnog ministarstva finansija kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, te zaključio da je Rješenje Agencije pravilno i zakonito.
Agencija je Rješenjem utvrdila da Federalno ministarstvo finansija obrađuje lične podatke putem videonadzora bez pravnog temelja i da sadašnji način obrade ličnih podataka predstavlja kršenje odredbe člana 4. stav 1. tačka a) Zakona o zaštiti ličnih podataka u BiH.

Rješenje se odnosilo na postavljanje videonadzora u službene prostorije Federalnog ministarstva finansija. S obzirom da u ovom slučaju videonadzor nije propisan zakonom, navedenim Rješenjem naloženo je Federalnom ministarstvu finansija da donese odluku o obradi ličnih podataka putem videonadzora ili da prekine takav način obrade, te da kamere u hodnicima podesi tako da ne obuhvaćaju hodnike u kojima je ulaz u urede.

Odredbom člana 21a Zakona o zaštiti ličnih podataka u BiH propisano je da
snimci pohranjeni putem videonadzora na određenom prostoru, na temelju kojih se može identificirati nositelj podataka, predstavljaju zbirku ličnih podataka. Kontrolor koji vrši video nadzor, u ovom slučaju Federalno ministarstvo finansija, dužan je donijeti odluku koja će sadržavati pravila obrade u cilju poštivanja prava na zaštitu privatnosti.

Također, kontrolor je dužan na vidnom mjestu istaći obavještenje o
vršenju videonadzora i kontakt putem kojeg se mogu dobiti pojedinosti o videonadzoru. Upotreba sistema za videonadzor treba biti ograničena, kako u pogledu vremena tako i u pogledu prostora. Videonadzor treba da uspostavi ravnotežu i da zauzme svoje mjesto u okviru integrisane sigurnosti i strategije za prevenciju kriminala. Stoga, Federalno ministarstvo finansija obavezno je da izvrši naloženu upravnu mjeru, odnosno da postupi po Rješenju Agencije, saopćeno je iz Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH.

KOMENTARI:
Loading...