Porezna uprava Federacije BiH je 21. i 22. januara 2016. izvršila 317 inspekcijskih nadzora, od čega je 137 inspekcijskih nadzora izvršeno kod priređivača igara na sreću klađenjem, a navedene aktivnosti izvršene su na području Federacije BiH i tom prilikom je angažirani su svi raspoloživi federalni porezni inspektori.

Osim priređivača igara na sreću klađenjem, kontrolama su bili obuhvaćeni i porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, pekarsku, građevinsku, trgovinsku, djelatnost distribucije filma, i druge proizvodne i uslužne djelatnosti, te humnitarne organizacije i udruženja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su privremeno zapečatili 48 objekata u kojima je zatečen 81 neprijavljeni radnik, a utvrđeno je da 14 objekata obavlja djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanja neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa, izdato je 148 prekršajnih naloga s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu 440.800 KM.

Porezna uprava FBiH pozvala je porezne obveznike da izvršavaju svoje obaveze, a građane da uz punu diskreciju prijave nepoštivanje poreznih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje.

Prijave je moguće dostaviti putem e-maila sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva 080 020 333, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

KOMENTARI:
Loading...