Kao što su i najavili članovi Boračke organizacije iz Višegrada, danas su na brdu Stari grad, iznad ćuprije Mehmed-paše Sokolovića, podigli pet i po metara visok ruski krst.

Njegovom izgradnjom odaju počast ruskim dobrovoljcima koji su poginuli u ratu u BiH, a na području Višegrada, u redovima Druge podrinjske brigade VRS poginulo je sedam ruskih državljana.

Ruski krst na koti do koje nema puta, već je materijal nošen na leđima članova boračke organizacije, a dominira gradom i vidljiv je iz svih pravaca i sa svih ulaza u grad. Spomenik ruskim dobrovoljcima bit će zvanično otkriven 12. aprila, kada će u Višegradu biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, datum koji je uvršten u kalendar značajnih datuma Vlade RS.

Predstavnici Bošnjaka u Višegradu rekli su da ovaj čin predstavlja čistu provokaciju povratnicima.

Za Avaz.ba, Bilal Memišević, predsjednik Skupštine općine Višegrad i Medžlisa islamske zajednice, rekao je da bi bio sretniji da je krst, kod onih koji ga uspravljaju i koji su ideolozi ovakvih projekata, u njihovim srcima i duši.

–  Ne znam šta znači krst na bilo kojem brdu ili planini. Imam osjećaj da krst podižu oni iz čijih srca je krst poodavno otišao – kazao je Memišević.

On je dodao da povratnici Bošnjaci ovaj čin smatraju provokacijom.

– Tim više što je to ruski krst u državi BiH, u gradu Višegradu, koji u svojoj historiji nije imao nikakvih dodirnih tačaka s ruskim krstom, kulturom, civilizacijom i običajima. Ako je praksa djelovanja, ratovanja, progona, ubijanja ono što naše komšije vole prepisati od Rusa, onda je to ono što nas vodi unatrag. Zvanična politika BiH su bolji odnosi, više tolerancije, razumijevanja, približavanja…Ovo je rušilački poduhvat iza kojeg stoji boračka organizacija – kazao je Memišević.

(Izvor: Avaz.ba)

KOMENTARI:
Loading...