Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica iz 2004. godine garantuju se prava i vjerske slobode i jednakosti u pravima i obavezama svih pripadnika vjerskih manjina, kao i svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH bez ikakve diskriminacije.

U skladu sa ovim Zakonom omogućeno je svim registrovanim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH da slobodno uređuju vlastitu organizaciju, uz puno poštivanje prava na slobodu savjesti i vjere.

Zakonom je u članu 10. stav 1. tačka 5. utvrđeno da “crkve i vjerske zajednice mogu raditi sve drugo što pozitivnim zakonima nije zabranjeno”.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kazali su nam da se uzimajujući u obzir da se ovim zakonom reguliše sloboda vjere, zakonodavac je utvrdio odredbe koje regulišu prava, ali je izostavio utvrditi i odredbe o inspekcijskom nadzoru nad provedbom ovog zakona, kao i mogućim sankcijama, ukoliko se odredbe zakona krše.

“S tim u vezi, informišemo vas, da nismo vršili inspekcijske nadzore u vjerskim institucijama, jer na to nismo zakonom ovlašteni”, rekli su nam u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Dalje navode da su zbog manjkavosti ovog zakona i zbog činjenice da nisu regulisane odredbe o inspekcijskom nadzoru i eventualno ovlaštenjima inspektora na nalaganje adekvatnih upravnih i/ili prekršajnih sankcija za kršenje određenih odredaba zakona, u nekoliko navrata, u 2016. godini obraćali su se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH sa zahtjevom da se urade nužne intervencije u smislu izmjena i dopuna zakona kojim bi se precizirao inspekcijski nadzor na način konkretiziranja inspekcijskog organa, tako i nivoa i vrste nadležne inspekcije koja bi bila ovlaštena da vrši inspekcijski nadzor nad provedbom navedenog zakona, kao i ovlaštenja za nalaganje konkretnih upravnih mjera i/ili prekršaja.

“Povratnu informaciju nismo dobili, tako da do danas nisu urađene izmjene u smislu koji smo iznijeli”, zaključili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske također nam je potvrđeno da ni oni ne vrše inspekcijske nadzore s obzirom na to da nemaju zakonska ovlaštenja za takvo postupanje.

Iz Porezne uprave Republike Srpske kazali su nam da su u posljednje tri godine izvršili tri kontrole vjerskih zajednica, gdje je izvršena kontrola sa aspekta utvrđivanja zakonskih poreskih obaveza.

Dvije kontrole su završene Medžlisu Islamske zajednice Prijedor i Medžlisu Islamske zajednice Novi Grad, dok je kontrola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kozarskoj Dubici u toku.

Ovim povodom kontaktirali smo i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo iz koje su nam kazali da svake godine, prvog i drugog dana Kurban bajrama, kantonalni veterinarski inspektori vrše nadzor nad prometom, klanjem i otpremom kurbana na imanju Gazi Husrev-begove medrese, koje se obavlja u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

“Pored ovih nadzora vršene su i pojedinačne, sporadične, kontrole iz oblasti radnih odnosa, a na osnovu dobijenih zahtjeva za inspekcijski nadzor, prvenstveno vezanih za primjenu Zakona o radu FBiH”, rekli su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

KOMENTARI:
Loading...