9.4 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 12 Aprila, 2021

U BiH odobren uvoz prvih 108.000 doza vakcine AstraZeneca

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala je Rješenja za uvoz vakcina protiv Covid 19 u BiH. Riječ je o 108.000 doza AstraZeneca vakcina i Rješenje za uvoz dobila je firma „Hercegovina lijek“, na osnovu provedenog tendera.

Ovu informaciju je potvrdilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a nakon što su ih, kako su naveli o tome obavijestili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Do iznenadnog odobrenja uvoza vakcina došlo je nakon što je aktiviran član 66. stav 7. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH. Prema tom članu Agencija može odobriti uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje u promet ako Vijeće ministara BiH proglasi vanredno stanje i na zahtjev i na zajednički prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta.

Iz Ministarstva civilnih poslova su potvrdili da je odabran i veletrgovac za uvoz vakcina, a na osnovu ranije provedenog tendera.

-Agencija je izdala Rješenja za uvoz vakcina u BiH. Riječ je o 108.000 doza AstraZeneca vakcina. Odabrani veleprometnik, a temeljem prethodno provedenog tendera je Hercegovina lijek d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom.Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti privelo kraju sve procedure za nesmetanu isporuku cjepiva za BiH.Ovim činom se stječu svi uvjeti da cjepiva nesmetano počnu pristizati u BiH, a za dobrobit građana BiH- naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Objavom ovih informacija „padaju u vodu“ skandalozne tvrdnje pojedinih političara u BiH da nakon „afere respiratori“, nijedan veleprometnik ne želi nabavljati vakcine,a čime su pokušali opravdati svoju nesposobnost da u skaldu sa postojećim zakonima riješe pitanje nabavke vakcina.

Podsjetimo da je Agencija proteklih mjeseci tri puta slala upit Vijeću ministara BiH o tome da li je BiH još uvijek u stanju prirodne nesreće, kako bi se mogli primijeniti članovi zakona koji predviđaju skraćene procedure u vanrednim okolnostima, a o čemu je Fokus već pisao.

Zašto Vijeće ministara BiH nije odmah odgovorilo da je odluka o vanrednom, odnosno stanju prirodne nesreće na snazi i zbog čega ih je o tome trebalo pitati više puta?

A, da koordinacije i dalje nema potvrđuje i činjenica da je federalni premijer Fadil Novalić jutros organizirao sastanak s kantonalnim premijerima i minsitrima zdravstva,a na kojem se razgovaralo o formiranju komisije koja bi bila nadležna za nabavku vakcina. Kako su za Fokus potvrdili neki od učesnika jutrošnjeg sastanka kod Novalića, niko ih nije izvijestio o tome da je odobreno rješenje o uvozu vakcina.

Informacija da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala rješenje ovlaštenom veleprometniku da uveze prve količine vakcina, govori o apsurdnoj situaciji da u Vladi FBiH očigledno niti su u stalnom kontaktu s Agencijom, niti s Ministarstvom civilnih poslova, a trebali bi biti.

Podsjećamo,na to da je Ministarstvo civilnih poslova BiH krajem prošle godine objavilo Javni poziv za dostavljanje ponude za nabavku uslova uvoza, skladištenja i transporta za koji je rok istekao 21.januara.

Na ranije upite Fokusa da li se i koliko firmi javilo na ovaj poziv Ministarstva iz te institucije ranije su nam odgovarali da tenderska procedura nije okončana, te da takve informacije ne mogu podijeliti s nama. Danas smo evo napokon saznali da je odobrenje za uvoz dobila kompanija “Hercegovina lijek”.

Odgovor na pitanje zbog čega ovu informaciju nisu znali i ostali u lancu odgovornih i nadležnih u BiH zasigurno leži u činjenici da nisu radili svoj posao kako treba.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci