35.9 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

U Banjaluku stiglo 80.000 doza vakcine Sinopharm

U Banjaluku je danas stiglo 80.000 doza kineskih vakcina Sinopharm, namijenjenih za vakcinaciju protiv koronavirusa stanovništva na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), javlja Anadolu Agency (AA).

Vakcine su u krugu kompanije “Krajina group” dočekali ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Radovan Višković, premijer RS-a i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Uz vakcine u Banjaluku je danas stigla i donacija PCR testova Sinopharma za RS.

Dodik je izjavio da je ovo do sada najveća isporuka vakcina u BiH i dodao da su predstavnici institucija RS-a učinili sve da obezbjede mogućnost da kupe ove vakcine.

Istakao je i da je zahvalan svim donatorima, prije svega Kini, Srbiji, Turskoj, Sloveniji, Evropskoj uniji i svim drugima koji su pomagali.

Šeranić je istakao je da se na ovome radili predano posljednjih četiri do pet mjeseci.

“Kada smo vidjeli da će kasniti isporuka preko COVAX mehanizma, okrenuli smo se direktnoj nabavci”, rekao je on i podsjetio da je RS prethodno dobila preko 18.000 doza vakcine Sinopharm iz donacije Kine za BiH.

Dodao je da će vakcinacija biti značajno ubrzana tokom ovog mjeseca.

Prethodno je Republički štab za vanredne situacije ovlastio Institut za javno zdravstvo RS za nabavku 160.000 doza vakcina Sinopharm, za vakcinisanje 80.000 osoba. Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS-a za te namjene odobrio je 8.491.392 KM sa uključenim PDV-om. Kako je ranije pojasnio Šeranić, cijena obuhvata sve ostale troškove, kao što su prevoz, čuvanje i distribucija vakcina.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci