Kako su i najavili, radnici Tvornice obuće “Aida” Tuzla, kao i radnici propalih firmi “Dite”, “Livnice” i “Konjuha” iz Živinica, održali su popodnevni sastanak na kojem su se dogovorili o sutrašnjem okupljanju i kretanju pješke na put prema graničnom prijelazu u Orašju.

Radnici su se na ovaj korak odlučili zbog neispunjavanja radničkih zahtjeva, neformiranja vlasti u kantonu, a na što su ukazivali kroz brojne proteste koje su održali poslijednjih mjeseci.

– Oglušili su se na nas, ne vide nas i ne čuju. Vlada TK-a nas prebacuje na Kantonalnu skupštinu i obratno. Nesposobni su da vlast formiraju, zato s ovakvom vlasti nemamo ovdje šta više tražiti. Održali smo sastanak i dogovorili da se svi sutra ujutro u 19.30 sati okupimo u „Aidi“, a zatim ćemo se u 9.00 sati na petlji Šićki Brod, na izlazu iz Tuzle, sastati sa ostalim radnicima i pješke krećemo prema graničnom prijelazu – istaknuo je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika “Aide”.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika “Dite”, kaže, da su spremni za sutrašnji put prema Orašju.

-Mi smo vlast upozoravali kroz proteste i proteste. Što su se kandidirali na izborima kad su nesposobni formirati vlast. Oglušili u se na nas, kao da nas nema, ali mi ne odustajemo i idemo dalje – naglasio je Mehmedović.

Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata radnika „Livnice“ rekao je da je situacija u Livnici, gdje je 14 godina neuvezan radni staž i neisplaćene 53 plaće radnicima, katastrofalno.

-Ovo nema nigdje, toliki neuvezan staž i neisplaćene plate. Pet mjeseci nismo marke dobili, nemamo više šta jesti ni mi ni naše porodice. Samo nam je ostalo da idemo odavdje. Zato idemo i ne odustajemo, ako vlast Tuzlanskog kantona nije sramota sutra kad budemo išli prema granici pješke, nije ni nas – poručio je Đulović.

Mujo Gavranović, predsjednik Sindkata radnika “Konjuh” iz Živinica, naveo je da neće odustati od svojih radničkih prava, te da im ništa nije preostalo nego da idu odavdje.

– I mi smo se borili za ovu državu, a šta smo dobili i doživjeli od naše vlasti, da iz rođene zemlje moramo ići u drugu zemlju tražiti komad hljeba – podvukao je Đulović.

Sindikat “Solidarnosti” Tuzla su se oglasili da neće sutra krenuti sa ovim firmama na put prema graničnom prijelazu, ali, poručuju, da im pružaju punu podršku u ovoj nakani.

 

KOMENTARI:
Loading...