24.4 C
Bosanska Krupa
Utorak, 15 Juna, 2021

Tužiteljstvo BiH: Opredijeljeni smo za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, sa svojim suradnicima, sudjelovala je na video-konferenciji u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i Delegacije Evropske unije u BiH, koja je posvećena regionalnom projektu analize i praćenja procesuiranja organiziranog kriminala i korupcije.

Na sastanku su sudjelovali i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, šef Delegacije EU u BiH Johann Satller, dužnosnica Misije OSCE-a zadužena za realizaciju projekta u BiH Meagan Smith Hrle, te najviši dužnosnici pravosudnih institucija u BiH, predsjednik VSTV BiH Halil Lagumdžija, potpredsjednica VSTV BiH Biljana Simeunović, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i ministar pravde Josip Grubeša.

Glavna tužiteljica Tadić istaknula je punu potporu ovom projektu, kao i opredijeljenost Tužiteljstva BiH za odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije – saopćeno je iz te institucije.

U saopćenju se navodi da Tužiteljstvo BiH u radu ima veći broj složenih predmeta organiziranog kriminala, koji često imaju regionalnu i međunarodnu dimenziju, a u protekle dvije godine, pokrenute su značajne aktivnosti u borbi protiv korupcije, koji su dijelom već rezultirali sudskim postupcima koji su u toku.

Na sastanku je istaknut značaj projekata koji pomažu i daju potporu procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije, što je zajednički interes zemalja Zapadnog Balkana, u procesu jačanja vladavine prava na putu europskih integracija – navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci