18.9 C
Bosanska Krupa
Subota, 10 Aprila, 2021

Tužilaštvo za svjedoka dovodi stranog vještaka, Novaliću je to bilo smiješno

Na današnjem glavnom pretresu u predmetu “Novalić i ostali” pred Sudom BiH Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, te pravno lice “Srebrena malina” Tužilaštvo BiH pročitalo je kompletnu optužnicu u ovom predmetu.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Kako se moglo danas čuti, Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze da je plan nabavke 100 respiratora osmislio Fadil Novalić, premijer FBiH, te da su njegove upute slijedili Solak i Hodžić.

U optužnici se navodi da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno sa zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstva za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Tužilaštvo tvrdi da je Novalić znao s kim će biti potpisan ugovor za nabavku respiratora i prije njegovog sklapanja sa “Srebrenom malinom”. Naveli su da je osmišljen plan da se Hodžiću omogući posao nabavke respiratora iako on nije bio registriran veleprometnik za uvoz medicinske opreme te da nije imao te aparate na raspolaganju, kao i da mu je posao nabavke dodijeljen zloupotrebom položaja.

U optužnici je konstatirano da je Novalić preko šefa svog kabineta Hasana Ganibegovića izvršio utjecaj na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da se za “Srebrenu malinu” isposluje dozvola za uvoz medicinske opreme kod Agencije.

Za Tužilaštvo BiH je sporno i to da su ovlasti za nabavku sofisticirane medicinske opreme date FUCZ-e koja nema, kako su naveli, službu koja bi mogla stručno ocijeniti kvalitetu respiratora i druge medicinske opreme, te firmi koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća.

Tužioci su podsjetili da je ugovor sa “Srebrenom malinom” prvo bio sačinjen za nabaku respiratora tipa HCVE003.

Tužilac Mirza Hukeljić istaknuo je i da kad Hodžić nije uspio nabaviti respiratore navedene u prvobitnom ugovoru da je stupio u kontakt s crnogorskom firmom BTL Medical s kojom je dogovorena kupovina respiratora ACM812 A .

Tužioci tvrde da je potom došlo do promjene ugovora, odnosno da je iz ranijeg ugovora brisan tip respiratora HCVE003, a da je dodat tip ACM812 A.

No, Tužilaštvo BiH tvrdi da u ugovoru nije mijenjana cijena respiratora, jer su naveli da su ACM812 A jeftiniji respiratori od onih koji su bili prvobitno navedeni u ugovoru.

Između ostalog kazali su da je dokaz za to da je crnogorska firma iste respiratore ACM812 A, u tom periodu nabavila za Srbiju i to 200 komada za oko pet miliona eura, što je kako su naveli duplo manja cijena od one koliko su koštali respiratori uvezeni u BiH.

Istaknuto je da je Hodžić od firme iz Podgorice primio krivotvorene profakture za respiratore ACM812A, jednu s uvećanom cijenom respiratora od 3,9 miliona eura, a drugu nepotpisanu ovog uvećanog iznosa od 30 miliona kineskih juana.

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da je postupak odabira “Srebrene maline” baziran na osnovu jedne SMS poruke optuženom Novaliću u kojoj je kako tvrdi stajalo “ da se to radi po uputama lica koje se zove Asim. “

Tužioci su naveli da je premijer Novalić kineskom proizvođaču od kojih su kupljeni respiratori poslao dva pisma namjere, a iz kojih je kažu vidljivo da su ta pisma poslata i prije nego što je s “Srebrenom malinom” sklopljen ugovor o kupovini respiratora.

Tužilaštvo je istaknulo i da je zloupotrijebljen Zakon o javnim nabavkama, te saopćenje Agencije za javne nabavke u vezi sa mogućnošću hitne nabavke.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci