Povodom medijske kampanje lista „Dnevni Avaz“ i, kako se kaže, kontinuiranih napada na pravosuđe BiH, Tužiteljstvo BiH i pojedine tužitelje, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine se oglasilo saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

– Određivanje pritvora u predmetu protiv Fahrudina Radončića, dokaz je postojanja pravne države i poruka da niko nije iznad zakona. Tužiteljstvo BiH postupa po najvišim pravnim standardima i u skladu sa zakonom.

Očekujemo da suđenje u ovom predmetu počne, kako bi i građani i javnost tijekom postupka mogli vidjeti kvalitet i količinu dokaza kojima tužiteljstvo dokazuje krivnju optuženih u ovom predmetu.

Tužiteljstvo BiH smatra apsolutno neprimjerenim medijske napade i konstrukcije, koji dolaze iz lista “Dnevni Avaz”, koji je pod izravnim utjecajem optuženog u ovom predmetu.

Činjenica da će tužiteljstvo u ovom predmetu pozvati 27 svjedoka, 4 vještaka i priložiti više od 160 materijalnih dokaza, jasno govori da su potpuno neutmeljene medijske konstrukcije navedenog lista o nekom „montiranom“ ili „političkom“ procesu.

Smatramo da su ovakvi medijski pritisci i napadi na pravosuđe neprimjereni i nedopustivi, te građanima naše zemlje, poručujemo da tužiteljstvo neće popustiti pod bilo kakvim pritiscima.

Iskreno nas raduje što su građani i javnost naše zemlje, prepoznali napore Tužiteljstva BiH u borbi protiv korupcije i nezakonitosti, u kojoj nema niti će biti nedodirljivih i političkih zaštićenih osoba.

Optuženi u ovom predmetu će biti procesuirani kao i svi drugi optuženi, bez obzira na politički položaj, materijalno stanje ili bilo koje druge okolnosti, jer su svi građani pred zakonom jednaki”, poručili su iz Tužilaštva BiH.

KOMENTARI:
Loading...