22.5 C
Bosanska Krupa
Utorak, 18 Maja, 2021

Turković: Uloga Austrije u nabavci vakcina za BiH je ogromna

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je danas da je uloga Austrije i saveznog ministra za evropske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga u nabavci vakcina za BiH ogromna i da se nada da će isporuke kroz oba međunarodna mehanizma biti kontinuirane i omogućiti masovnu imunizaciju u BiH.

Izrazila je nadu da će BiH biti obuhvaćena mjerama Evropske komisije za određeno olakšanje putovanja, što bi omogućilo normalizaciju ekonomskih kretanja i ubrzalo izlazak iz krize.

– Konstatovali smo da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i da Austrija zagovara napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji – rekla je Turković nakon sastanka s ministrom Schallenbergom.

Potcrtala je da, uprkos negativnoj retorici pojedinih političara, većina bh. građana i dalje podržava evropski put i put ka NATO-u, te da je BiH predana provođenju 14 ključnih reformi.

Turković je kazala da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta da onemoguće reforme i napredak ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna i održiva.

– Mi smo vrlo odlučni da nastavimo naš put ka EU i vjerujemo da međunarodna zajednica ima mehanizme da omogući deblokadu institucija i tako potakne pozitivne procese – poručila je Turković.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković razgovarala je danas u Sarajevu sa direktorom Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije Hansom Klugeom o izazovima borbe protiv pandemije koronavirusa, posebno nabavci vakcina i planiranim aktivnostima te organizacije u regiji.

Turković se založila za pravedniju i uravnoteženu raspodjelu vakcina, ističući kako BiH tek očekuje masovniju imunizaciju.

Sagovornici su se saglasili kako je pandemija pokazala da briga za zdravlje stanovništva treba biti visoko na agendi svih vlada, ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji.

Pri tome je ministrica Turković izrazila nadu da će BiH što skorije formirati državno ministarstvo zdravstva kao glavnu tačku svih domaćih i međunarodnih napora u tom pogledu, naglašavajući da BiH izuzetno cijeni saradnju i podržava aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci