Za 10 dana pojačanih inspekcijskih nadzora tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kontrolisali su 85 subjekata, od kojih su u 42 slučaja konstatovali prekršaj, zbog čega su djelovali izdavanjem prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 107.000,00 KM, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Zbog neizdavanja fiskalnih računa izdato je 30 prekršajnih naloga u iznosu od 96.500,00 KM, dok je u ostalih 12 slučajeva konstatovano kršenje Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBIH i drugih propisa iz nadležnosti ove inspekcije. Zbog kršenja ovih zakonskih propisa izdati su prekršajni nalozi u vrijednosti od 10.500,00 KM.

Istovremeno, kantonalni inspektori rada su provodeći uporedne nadzore u timovima sa federalnim inspektorima rada i kantonalnim tržišno-turističkim inspektorima izvršili 164 kontrole u oblasti radnih odnosa. Bez regulisanog radno-pravnog statusa zatečene su 72 osobe, zbog čega su inspektori izdali 132 prekršajna naloga u iznosu od 56.400,00 KM.

S obzirom da se pojačani inspekcijski nadzori kantonalnih inspektora nastavljaju sve do kraja ljetne sezone, u terminu od 08:00 do 24:00 sata, i ovoga puta skrećemo pažnju pravnim i fizičkim licima u Kantonu Sarajevo da poslovanje usklade sa pozitivnim zakonskim propisima. U protivnom, inspektori će protiv prekršilaca poduzimati kaznene mjere izdavanjem prekršajnih naloga, kao i druge mjere predviđene zakonom, saopćeno je iz KUIP-a, prenosi Patria.

KOMENTARI:
Loading...