Od prvog oktobra ove godine svi gradovi u BiH biće povezani brzim prenosom paketa i dokumenata u roku od 24 sata. Naime, BH pošta, Srpske pošte i Hrvatska pošta Mostar pokreću novi zajednički projekt “Brze pošte na nivou BiH”.

Svaka pošiljka, poštanska i brzojavna uputnica i paket, računa se kao brza pošta. Da bi odgovorili potrebama tržišta i uspjeli parirati konkurenciji pošte u BiH “uzele su stvar u svoje ruke”.

Tri pošte u BiH  dogovorile su se da zajedno odgovore novim potrebama i uslovima savremenog tržišta.To će značiti da svaki korisnik u gradu u roku od 24 sata dobija brzu poštu, u ruralnim sredinama 48 sati.

“Za korisnike to znači da će moći iz bilo kojeg grada u BiH u bilo koji grad u BiH, bez obzira u kojoj se županiji ili entitetu radi poslati neki dokument ili paket i da može od tri pošte očekivati da ispune rokove”, rekao nam je direktor “Hrvatske pošte” Mostar.

Trenutno ne postoji ovakva usluga na tržištu BiH u smislu da je toliki broj ljudi angažiran na njenoj realizaciji. Problem podijeljenosti područja ograničavao je razvoj ove usluge. Međutim, ukoliko želimo imati uspješnu uslugu, osnovi preduslov za to je pokrivenost cijelog područja BiH, što ćemo i dobiti sa uvođenjem ove usluge, kažu iz BH pošte.

S obzirom na to da su međuoperaterski dogovori u završnoj fazi na radost nas i svih korisnika ova usluga će ubrzo zaživjeti na kompletnom  području BiH po najpristupačnijim cijenama, rekla je Željka Koljančić, portparol “Pošte Srpske”.

A ideja je krenula jer se  konkurencija pojačala. Privatne kurirske službe već su uzele primat, navodi direktor Hrvatske pošte iz Mostara.Tri pošte imaju 5.250 zaposlenih. Trenutno je ova  usluga u eksperimentalnoj fazi što znači da se ona za sada realizuje samo za određene pravne subjekte u svrhu testiranja. Očekivanja su da će građani imati kvalitetnu uslugu, ali i prihvatljive cijene, tvrde predstavnici tri bosanskohercegovačke pošte.

KOMENTARI:
Loading...