Tri kantona u FBiH izvezu više od cijelog RS-a

5 minute čitanja

BiH je u 2017. ostvarila izvoz od 11,05 milijardi KM od čega se na firme iz Federacije BiH odnosi 7,25 milijardi KM odnosno oko 65 posto cjelokupnog izvoza.

Faktor.ba

Ono što je ostalo nejasno jeste u kojoj mjeri su pojedini kantoni doprinijeli izvozu, a ovu dilemu je riješio Federalni zavod za statistiku nedavno objavljenim izvještajem u kojem je precizirana vrijednost uvoza i izvoza po kantonu, kao i zemlje sa kojima pojedini kantoni najviše trguju.

Iako nije bilo značajnijih iznenađenja jer su Tuzlanski kanton (TK), Kanton Sarajevo (KS) i Zeničko-dobojski kanton (ZDK) vodeći izvoznici, analizom podataka se može doći do interesantnih trendova koji pokazuju kako između ostalog neki od najmanjih kantona uvoze ogromne količine robe.

Ko najviše izvozi

U 2017. godini, tri kantona i to TK, KS i ZDK su izvezli robe u vrijednosti od 4,53 milijarde KM. Poređenja radi, čitava RS je u 2017. ostvarila izvoz od 3,47 milijardi KM.blank

Koncentracija izvoznih firmi oko tradicionalnih industrijskih centara svjedoči žilavosti prerađivačke industrije koja uprkos često nepovoljnom poslovnom ambijentu iz godine u godinu raste. Neki od najvećih izvoznika u TK su Sisecam Soda Lukavac, GIKIL, Cimos, ALFE-MI, TMD i drugi.

Što se tiče ZDK, najveći izvoznici su ArcelorMittal i Natron Hayat, a tu je svakako i niz drugih firmi poput Mann+Hummela, Alme Ras, AS Group, pojedinih Preventovih fabrika i proizvodnih firmi u sastavu grupacije Hifa.

Što se tiče Kantona Sarajevo, najveći izvoznici su Bosnalijek, Pretis Vogošća i TRZ Hadžići, Standard, JP Elektroprivreda te niz drugih preduzeća.

Međutim, kanton sa najboljom pokrivenošću uvoza izvozom, odnosno jedini koji ostvaruje suficit, je Bosansko-podrinjski kanton. Iz Goražda je u 2017. izvezeno 165 miliona KM vrijednosti robe, a uvezeno 104 miliona KM. Time je pokrivenost uvoza izvozom porasla na 158,5 posto.

Uvoz u FBiH

Što se tiče uvoza u FBiH, tradicionalno najveći uvoznik je Kanton Sarajevo u koji je uvezeno robe u vrijednosti od 4,4 milijarde KM, odnosno 35,4 posto ukupnog uvoza FBiH. Poređenja radi, entitet RS je u 2017. ostvario uvoz od 4,85 milijardi KM.

Sljedeći najveći uvoznici su TK i ZDK, ali to je i očekivano jer je veliki dio uvoza za potrebe prerade i izvoza.

Kanton koji “odskače” u tom smislu je Zapadnohercegovački kanton koji iako u njemu živi tek 94.898 stanovnika, u 2017. je uvezao 1,4 milijarde KM. Tajna ove cifre nije u tome da su stanovnici ovog kantona veliki potrošači sa visokim plaćama, već da su neki od najvećih distributera roba široke potrošnje u BiH locirani u ZHK. U tu grupu spadaju Ataco, MCI, Mepas, Planet i Violeta, odnosno pet od 10 najvećih uvoznika i distributera.

Više o tome kako su Hercegovci dobili zastupništva najvećih brendova možete čitati u članku “Istražili smo: Koje hercegovačke firme zarađuju milijarde na uvozu stranih brendova“.

U koje zemlje izvozimo

Izvozna tržište bh. firmi formirana su tokom nekoliko decenija privrednih aktivnosti. Tako npr. firmama iz TK su Srbija, Slovenija i Austrija tri najveća izvozna tržišta.

U slučaju firmi iz ZDK, radi se o Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj dok u slučaju firmi iz KS najveća izvozna tržišta su Njemačka, Srbija i Hrvatska.

Iz FBiH se tokom 2017. najviše izvozilo u Njemačku (1,28 milijardi KM), Hrvatsku (796 miliona KM) i Italiju (670 miliona KM).blank

Od ukupnog izvoza vrijednog 7,25 milijardi KM, većina se odnosi na prerađivačku industriju i to 6,67 milijardi KM. Najsnažnija pojedinačna grana prerađivačke industrije je proizvodnja namještaja koja je prošle godine izvezla robe u vrijednosti od 802 miliona KM.

Slijedi sektor proizvodnje metalnih proizvoda sa izvozom vrijednim 788 miliona KM kao i proizvodnja metala sa izvozom od 857 miliona KM. Vrijedan izvoz ostvaren je i u sektoru hemijskih proizvoda vrijednosti 440 miliona KM.

Podijeli ovaj članak