Delegacija Stranke demokratske akcije danas će posjetiti mezar u Bosanskom Šamcu i odati počast rahmetli Sulejmanu Tihiću povodom treće godišnjice smrti. 

Iz SDA navode da je Tihić bio veoma odgovoran i sposoban političar koji je dao veoma značajan doprinos procesima reintegracije BiH, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima narušenog agresijom na BiH, te izgradnji državnih institucija.

Njegov mandat u Predsjedništvu BiH obilježen je najznačajnijim reformama od Dejtona do danas. Reforme u oblasti odbrane, sigurnosti, vladavine prava, finansija, carine, jedinstvenog ekonomskog prostora, ljudskih prava i dr., bilo je moguće ostvariti značajno zahvaljujući njegovoj liderskoj ulozi i zalaganju. Te reforme su značile početak evropskog i NATO puta BiH – navodi se u saopćenju.

Tihić je, dodaju iz SDA, vodio politiku kakva je potrebna BiH i Bošnjacima, ali i svim drugim narodima i građanima ove države. Bio je borac za istinu i pravdu što je nužan uslov za izgradnju povjerenja. Zalagao se za saradnju i izgrađivao dobre odnose kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, Evropi i svijetu. Zbog svoje realne i umjerene politike bio je poštovan i cijenjen čovjek širom svijeta. Bio je sagovornik svih značajnijih svjetskih lidera kako na Zapadu tako i na Istoku.

Nakon historijski potvrđenog lidera i učitelja svih nas Alije Izetbegovića, 2001. godine je, u vrlo turbulentnim vremenima po SDA, preuzeo vodstvo velikom i moćnom strankom uspješno je vodeći sve do prerane smrti, saopćeno je iz SDA.

 

(Izvor: Fena)

KOMENTARI:
Loading...