Nekoliko proizvoda sličnog sadržaja, ali različitih cijena trebate pažljivo uporediti kako biste znali koji sebi možete priuštiti. Priznali mi to ili ne, većini je važno koliko nešto košta.

Koliko puta vam se desilo da u supermarketu ili hipermarketu tragate za cijenom nekog artikla. U šumi izljepljenih cijena teško možete pronaći baš onu koju tražite. Neko zbog toga odustane od kupovine, drugi vidi uglavnom pogrešnu cijenu i odluči se za kupovinu.

Međutim, problem nastane kod kasirka, kada vam kuca uglavnom višu cijenu od one koju ste vi vidjeli. Zbog toga su reporteri Faktora obišli neke prodavnice i pokušali se snaći u ovoj zbrci.

U hipermarketu Hoše na Socijalnom u Sarajevu uvjerili smo se da su cijene prilično uredno složene, ali primijetili smo da ispred nekoliko proizvoda na mjestu gdje bi trebala da stoji cijena, ustvari cijene nema. Ukoliko se odlučite kupiti taj proizvod, kupite ga bez provjere cijene, ili potražite najbližu radnicu koja će vam cijenu reći „iz glave“, ili će otići do kase da provjeri.

Traganje za cijenama

Ukoliko vam cijene nisu puno bitne, onda će se taj proizvod naći u vašoj korpi, a ukoliko jesu onda ćete odustati jer vam je neugodno da idete za ženom do kase i ako vam to nešto bude skupo da proizvod vratite.

Situacija je slična i u hipermarketu Bingo na Pofalićima. Mnogo mladih radnika ubacuje nove proizvode i popunjava police, ali ni na njihovim policama nema cijena pored svih artikala. Opet idete i pitate, te odustajete ili ipak kupite.

Mali haos vlada u Konzumu u tržnom centru Alta ili u onom na Baščaršiji. Ako posegnete za nekim proizvodom iz zamrzivača, za cijenom ćete tragati duže vremena i na kraju odustati ili kupiti i čekati iznos koji će na kasi otkucati. Tako je vjerovatno i zbog veličine trgovine, jer u uskom i skučenom prostoru nema mjesta ni za sve naslagane artikle, a ni za cijene artikala.

Nekoliko proizvoda sličnog sadržaja, ali različitih cijena trebate pažljivo uporediti kako biste znali koji sebi možete priuštiti. Priznali mi to ili ne, većini je važno koliko nešto košta.

Kupovina postaje nauka i za nabavku osnovnih namirnica morate odvojiti mnogo vremena. Svi oni koji imaju slabiji vid trebaju ponijeti naočale ili lupu kako ne bi kupili nešto skuplje, da provjerite rok trajanja ili sadržaja koji ne smijete konzumirati.

Zaštita potrošača

Ljubica Čolović, pomoćnik ombudsmana iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kaže da Zakon o zaštiti potrošača uređuje odnose između potrošača, proizvođača i trgovaca na području BiH, te da je sve više prisutna pojava kršenja osnovnih potrošačkih prava.

– Svakodnevno zaprimamo i rješavamo žalbe posebno zbog nepropisnog isticanja prodajnih cijena, nepropisnog izdavanja računa i prevarenog oglašavanja svojstva proizvoda – kazala je Čolović.

Prema njenim riječima česta je pojava, da se u trgovinama mogu naći proizvodi kod kojih cijena nije vidno istaknuta, odnosno cijene nekih proizvoda su neusaglašene, te je cijena proizvoda na polici manja od cijene koju vam „otkucaju“ na kasi.

– Neusaglašenost cijena proizvoda na polici i kasi je protivzakonito i predstavlja prekršaj u smislu Zakona o zaštiti potrošača, za koji su za trgovce propisane visoke novčane kazne – objašnjava Čolović.

Prijaviti nepravilnosti

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kazali su da se na prodajnim mjestima moraju na vidnom mjestu istaknuti cjenovnik ili pojedinačna cijena proizvoda ili usluga, te se istaknute cijene mora i pridržavati.

Zakonom o zaštiti potrošača u BiH trgovac se kažnjava kaznom od 1.500 KM do 3.500 KM ako prodajnu cijenu proizvoda i usluga ne istakne vidljivo i u službenoj valuti BiH, te ukoliko se ne pridržava te cijene.

– Inspektoratu tržišno-turističke inspekcije svakodnevno se obraćaju potrošači sa pritužbama koje se odnose na ove vrste nepravilnosti. Nakon dobijanja prijave kantonalni inspektor u najkraćem roku vrši inspekcijski nadzor – kazala je Vildana Bosno, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

KOMENTARI:
Loading...