Prvi zamjenik kosovskog premijera i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci neće prisustvovati komemoraciji u Potočarima, povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici jer mu je poručeno da u RS nije poželjna osoba.

– Uprkos zvaničnom pozivu i regularnoj vizi izdatoj od strane vlasti Bosne i Hercegovine, u posljednjem trenutku nije mi dozvoljeno da putujem kako bi učestvovao na komemoraciji u Srebrenici, uz obrazloženje da sam nepoželjna osoba u Republici Srpskoj – napisao je Thaci sinoć na svom Facebook profilu, prenosi NAP.

On je napisao još da su Kosovo i njegov narod srcem i mislima s porodicama koje konačno ukopavaju svoje najmilije, a i s drugima koji se prisjećaju svojih očeva, braće i sinova izgubljenih u srebreničkom užasu.

– Danas obilježavamo 20. godišnjicu genocida od strane srpskih snaga u Srebrenici i 16. godišnjicu genocida srpske države na Kosovu. Narod Kosova će uvijek biti uz one koji promovišu slobodu, jednakost, pravdu i pomirenje – napisao je Thaci.

Napisao je kako je srcem u Srebrenici te da će čim to bude moguće otputovati u Potočare kako bi odao počast žrtvama genocida.

KOMENTARI:
Loading...