Brojni svjetski mediji prenijeli su priču Tuzlanke Alme Šehović, koja se pokušala izboriti protiv mita i korupcije u svom gradu, a njena borba je na kraju završila tragično.

Članak o ovom slučaju napisali su novinari Reutersa, a prenijeli su ga mediji iz cijelog svijeta.

Naime, Alma Šehović je skočivši kroz prozor svog stana u Tuzli iza sebe ostavila 19-gdišnju kćerku, te borbu za razotkrivanje korupcijskih afera u Službi za zapošljavanje TK, čija je bila uposlenica.

Iza sebe nije ostavila oproštajno pismo, tako da se ne može sa sigurnošću reći šta je bio uzrok zbog kojeg je počinila samoubistvo u novembru 2015. godine.

Ono što se zna jeste da je javno govorila o kriminalu vezanom za prodaju nekretnine u vlasništvu njenog poslodavca.

Kako piše Reuters, Šehovićeva je kao rezultat toga bila izopćena, prebačena u malu kancelariju na periferijama grada, te postala žrtvom stalnog mobinga na radnom mjestu.

Rodbina i prijatelji tvrde da se Alma zbog toga osjećala ogorčeno, a posebno kada je shvatila da svojom borbom ne postiže ništa osim problema za sebe i svoju porodicu. Kako navodi Reuters, Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu po pitanju zloupotrebe sredstava kojima raspolaže Služba za zapošljavanje TK, a njen direktor Senad Muhamedbegović je izjavio kako je “spreman prikazati sve dokumente koji pokazuju da unutar te institucije nije bilo kriminalnih aktivnosti”.

Neposredno prije samoubistva Alma Šehović je odbacila tužbu koju je podnijela protiv svog poslodavca.

“Pala je u veliku depresiju kada je saznala da bi cijeli proces mogao potrajati godinama, a pogotovo kada su na nju počeli vršiti veliki pritisak”, rekao je Almin rođak Asmir, ne precizirajući ko vrši taj pritisak, prenosi Reuters.

Kako navodi ova ugledna novinska agencija, glavni razlog za veliki postotak korupcije u BiH društvu jeste etnička podjela stanovništva koja je dovela do stranačkog raslojavanja iz čega je proizašlo plodno tlo za nepotizam i veliki državni kriminal.

Komentari: