Prije nekoliko dana objavljena je informacija da tvrtka Boxmark ima namjeru proširiti kapacitete u Lukavcu i zaposliti novih 800 radnika. U samom priopćenju nije objavljeno mnogo podataka o firmi osim da se bavi proizvodnjom tekstilnih i kožnih dijelova za autoindustriju.

Prema istraživanju portala BiznisInfo, riječ o svjetskom gigantu čije je sjedište u Austriji, a koji u zemljama u kojima otvara tvornice konstantno razvija posao i povećava broj zaposlenih, što najbolje pokazuje primjer Hrvatske.

Ukoliko domaće vlasti učine sve da ova firma uspješno razvije svoj biznis u BiH, nema nikakve sumnje da će ona ispuniti svoje obećanje o masovnom zapošljavanju novih radnika.

Boxmark je, naime, jedan od vodećih svjetskih proizvođača kožnih proizvoda kada je riječ o autombilskoj industriji, zrakoplovnoj-industriji, potom sjedištima za željeznice, jahte, namještaju za domaćinstvo itd.

Kada je riječ o auto-industriji, u njihovi kupci ubrajaju se gotovo svi vodeći svjetski proizvođači, kao što su Audi, Bentley, BMW, Bugatti, Ford, Jaguar, Lamborghini, Mercedes-Benz, Opel, Porsche, VW i mnogi drugi.

Osim kožnih sjedišta, proizvode i ostale unutarnje dijelove od kože,  poput naslonjača za ruke, navlaka za volan, vrata i ostale industrumente itd. Kada je riječ o zrakoplovnim-prevoznicima, među njihove kupce spadaju giganti poput Emirates Airlinea, Etihad Airways i Lufthanse. Slična je situacija i kada je riječ o željeznicama i jahtama.

Tvrtka osim tvornica u Austriji, ima postrojenja i u Njemačkoj, Kini, Meksiku, Argentini, Sloveniji i Hrvatskoj.

Za BiH je zanimljiv primjer Hrvatske gdje Boxmark već godinama uspješno posluje, ima tvornice na više lokacija i, prema pisanju tamošnjih medija, svake godine povećava broj zaposlenih za oko 400. Početkom godine Boxmark je u Hrvatskoj imao oko 4.000 radnika.

Firma se u Hrvatskoj čak suočila s problemom da nije mogla pronaći dovoljno radnika, pa su u veljači ove godine morali emitirati oglas u udarnim televizijskim terminama kojim su pozivali radnike da se prijave za rad u pogonima austrijskog giganta.

Inače, prema podacima BiznisInfa, Boxmark je prošle godine, kada je pokrenuo proizvodnju u BiH, točnije u Lukavcu, već zaposlio oko 200 radnika i imao prihode od 22 milijuna KM.

U skorijoj budućnosti planiraju proširenje proizvodnih kapaciteta. To, prije svega, podrazumijeva izgradnju nove proizvodne dvorane od oko 10.000 m2, a što je prva faza ukupnog investicijskog projekta koji bi trebao rezultirati otvaranjem oko 800 novih radnih mjesta u ovoj firmi.

(Izvor: Biznisinfo)

Komentari: