5.5 C
Bosanska Krupa
Petak, 5 Marta, 2021

Svi optuženi u predmetu “Respiratori” izjasnili se da nisu krivi

Optuženi u “slučaju Respiratori” Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“ i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivnju po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 respiratora iz NR Kine.

Radi se o respiratorima koje je uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

– Nisam kriv – glasio je odgovor Fadila Novalića na upit sutkinje Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivnji.

Na isti način su se izjasnili i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, koji se izjasnio i kao pravni zastupnik firme “Srebrena malina” te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suoptuženici u spomenutom predmetu.

Sud BiH je 30. decembra 2020. godine, u ovom predmetu potvrdio uređenu optužnicu Tužilaštva BiH od 22. decembra 2020. godine protiv optuženih zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, te krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Podsjećamo, premijer Fadil Novalić je 25. aprila prošle godine na Aerodromu Sarajevo uz prisustvo nekoliko odabranih medija, dočekao avion koji je dopremio 80 respiratora za koje se tvrdi da su kupljeni i dovezeni iz Kine. Tada je rekao da je riječ o “samom vrhu ponude u toj branši” i da se na te respiratore “istovremeno mogu prikopčati dva pacijenta”.

Dva dana poslije, tačnije 27. aprila Fokus je objavio priču u kojoj smo otkrili da je respiratore nabavila firma koja se bavi uzgojem i preradom voća, “Srebrena malina”, a naknadno je potvrđeno iz Agencije za lijekove i medicinske sredstva BiH da ta firma nije imala dozvolu za uvoz medicinskih sredstava nego joj je ta dozvola odobrena retroaktivno.

U međuvremenu Kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvorilo je istragu o ovoj nabavci koju je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Tokom višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je saslušalo desetine svjedoka u ovom predmetu,nakon čega je podignuta, a potom i pred Sudom BiH potvrđena optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića, Milićević i firme “Srebrena malina”.

U maju prošle godine je stiglo i preostalih 20 respiratora, ali ukupno 100 respiratora koji su uvezeni prije skoro devet mjeseci i to pod plaštom hitnosti i zbog liječenja oboljelih od Covid 19 do danas nisu stavljeni u funkciju.

To što se respiratori nisu u upotrebi nema nikakve veze s istragom i s optužnicom, jer Tužilaštvo BiH još u maju prošle godine nije imalo nikakvih primjedbi na to da oni budu stavljeni u funkciju liječenja pacijenata, no to se nije desilo. Prije svega jer za respiratore ACM812 A uvoznik nije obezbijedio niti ovlaštene firmu instalatera, a ni servisera.

Federalna uprava Civilne zaštite mjesecima je raspisivala javni poziv za firmu koja bi obavila posao instalacije, no na taj poziv niko se nije javio. Tek se u oktobru prošle godine FUCZ-u javila jedna firma iz Beograda, koja je također naknadno tražila od kineskog proizvođača odobrenje da je ovlašteni instalater I taj posao je kako su tvrdili uradila besplatno.

Međutim, zbog problema koji su se javili pri instalaciji , taj proces je potrajao, te je iz nepoznatih razloga odgađana i verifikacija respiratora koju je trebao uraditi verifikacioni laboratorij “Verlab”.

U međuvremenu, ugovor koji je “Verlab” imao s FUCZ-e je istekao, te je sada FUCZ ponovo raspisala tender za usluge verifikacije respiratora.

Također, Tužilaštvo BiH je na svojoj internetskoj stranici, podsjećamo ranije objavilo da je vještačenje pokazalo da respiratori ACM812A nisu za upotrebu u jedinicima intenzivne njege.

Autor: S. D.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci