Iz država poput Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije masovno odlazi visoko obrazovan kadar i veliki broj kvalificiranih radnika, kako mladih tako i starih, navodi se u tekstu.

Vesna Petrović, istaknuti advokat u Beogradu, kaže da je od njenih 36 kolega iz razreda u srednjoj školi samo tri ostalo u Srbiji. Drugi su izgradili budućnost u SAD-u, Engleskoj i Australiji.

Također, Aftonbladet navodi da je oko 150.000 ljudi napustilo BiH u posljednje tri godine.

“Išla sam u srednju školu u Herceg Novom na obali Jadranskog mora u Crnoj Gori. Imali smo oko 500 učenika u školi. Najmanje 200 je otišlo u inozemstvo. Deset mojih bliskih prijatelja je otišlo. Također ću otići čim dobijem diplomu”, kazala je Teodora Vučetić iz Crne Gore.

Kako se dalje navodi, novinar Aftonbladeta Peter Kadhammar zajedno s fotografom Urbanom Anderssonom putovao je kroz Balkan, kroz prazna sela, sve do velikih gradova za kojima mladi žude.

Švedska je jedna od zemalja u kojima se mladi iz ovih zemalja žele nastaniti. Važno je istaći da u članku piše kako primarni motiv za iseljenje nije isključivo slaba mogućnost za zaposlenje, već mladi žude za budućnošću daleko od korupcije, nacionalizma i nepravde.

KOMENTARI:
Loading...