U našoj zemlji sve je manje djece. Ne ubrajajući odlaske mladih iz zemlje, svake godine Bosna i Hercegovina gubi po 5.000 stanovnika. Ovim tempom za 500 godina, upozoravaju demografi, država će biti prazna. Može li se trend zaustaviti?

21 beba rođena je na Badnji dan u Banjaluci. U smjeni od 24 sata bila je doktorica Rodić. Nasumično se u prvim danima Nove godine dešavao bebi bum, a Banjaluka je jedina opština koja u Republici Srpskoj od 2008. konstantno ima pozitivan prirodni priraštaj.

U 2015. godini 3.187 poroda, zna se desiti da nekada imamo i po 20 poroda dnevno, nekada 3-4“, kazao je Aleksandra Rodić, specijalista Ginekologije.

Izuzetno negativan prirodni priraštaj imaju Vareš, Bosanski Petrovac, Višegrad i Kalinovik u kojem je u 2014. godine rođeno svega 8 beba.

Tako da je rođeno 2,16 posto manje beba, a povećan broj umrlih za 9,47 posto“, kazala je Mirsada Adembegović iz Agencije za statistiku BiH.

To znači da se na 100 umrlih u 2015.rodilo 85 beba.

Demografska računica je jasna, za 5-6 vijekova, na ovim područjima neće biti stanovnika.

U RS, kažu, trude se da poboljšaju natalitetnu politiku. Od 2008. izdvajaju novac za treće i četvrto dijete, a subvencionišu i jedan posto kamate mladim bračnim parovima.

Sve ukupno, 10.000-11.000 KM svakom bračnom paru, svaki mjesec po taj iznos za njihov stambeni kredit“, izjavila je Mirela Vujatović iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Subvencije su dobrodošle, ali i nedovoljne i kasne, upozorila je grupa “Mame Banjaluke” nedavnim protestom.

U banjalučkom porodilišttu kažu da su kapacitirani da obavljaju i više poroda. Od prošle godine njima mogu prisustvovati i očevi.

U prošloj godino bilo je pet očeva. Gledamo da li ćemo prije pomoći ženi ili ocu“, rekla je Aleksandra Rodić, specijalista ginekologije.

Najstarija porodilja u Banjaluci u 2015. imala je 46 godina, najmlađa 17. Trend da žene sve starije rađaju prisutan je u cijeloj državi, i jedan je razloga loše demografske slike BiH.