epa03962666 A photo dated 21 November 2013 shows a general view of Skopje and the river Vardar with the bridges in the center of the city, which are part of the big and expensive government project named 'Skopje 2014' that completely changed the look of the city's center in Skopje, the capital of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM). EPA/GEORGI LICOVSKI

Problem je nastao zbog toga što Srbija odbija da se provede razgraničenje između zgrade ambasade, koja je pripala BiH, i rezidencije, koja je pripala Srbiji, u turskoj prijestonici

Nedavna sjednica Komiteta za podjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, koji djeluje u okviru procesa sukcesije imovine bivše Jugoslavije, prekinuta je već na drugoj tačci dnevnog reda i njen nastavak je dogovoren za drugu sedmicu marta.

Razlog za prekid razgovora u Skoplju je nerazriješen spor između BiH i Srbije u vezi sa korištenjem zgrade ambasade i rezidencije u Ankari.

Naša zgrada

– Da ne bismo prekidali rad, ostali učesnici skupa su se solidarisali i dogovorili smo da se nastavak sjednice odgodi za nekoliko sedmica dok konačno ne riješimo spor sa Srbijom. Od ranije je poznato da je u ovom kompleksu nama pripala zgrada ambasade, a Srbiji rezidencija. Od 1. januara 2012. godine Srbija je bila obavezna da nam plaća mjesečnu najamninu, ali to nikada nisu radili i trenutno je njen dug prema BiH veći od milion maraka – kazao nam je Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova i šef pregovaračkog tima BiH za pitanje raspodjele nekretnina diplomatsko-konzularne mreže bivše Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, dobio je čvrsta uvjeravanja predstavnika Srbije da će pitanje razgraničenja objekata u Ankari biti riješeno u narednim sedmicama, a nakon toga će se razgovarati i o izmirenju duga.

U protivnom BiH će iskoristiti sva sredstva koja joj budu stajala na raspolaganju da bi dobila svoju imovinu. Srbija je do sada uporno odbijala da se riješe oba ova pitanja, odnosno i razgraničenje i plaćanje najamnine.

123 nekretnine

U procesu sukcesije raspodijeljene su 72 od 123 nekretnine. Vrijednost preostalih 51 objekata procijenjena je na oko 190 miliona maraka, a BiH bi trebala dobiti 15,5 posto od vrijednosti nekretnina. Dio objekata će biti predat na upotrebu bivšim republikama SFRJ, ostatak će biti prodat, a novac će biti podijeljen prema istim omjerima kao i nekretnine. Do okončanja procesa sukcesije neraspodijeljene ili nepreuzete objekte koristi Srbija.

Do sada je BiH, u okviru sukcesije imovine bivše Jugoslavije, što se nekretnina tiče, dobila zgrade ambasada u Londonu, Otavi, Oslu, Madridu i Ankari, rezidencije u Beču i Budimpešti, stan u Milanu i kuću u Washingtonu.

KOMENTARI:
Loading...