25.3 C
Bosanska Krupa
Utorak, 22 Juna, 2021

Sud proglasio nezakonitim većinu dokaza protiv Nermina Aleševića

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je nezakonitim većinu dokaza Državnog tužilaštva u postupku protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića koji su optuženi za primanje odnosno davanje dara, piše BIRN BiH.

Državni sud je zaključio da je prvobitni iskaz Aleševića kao svjedoka nezakonit jer je Tužilaštvo tom prilikom povrijedilo njegova prava i propisane odredbe.

Nezakonitim je proglašen i videosnimak optuženih i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije i još jednog lica u ugostiteljskom objektu u Banjaluci sačinjen u novembru 2018. godine.

Na osnovu toga, kako je objasnio sudija Goran Radević, većina ostalih dokaza Tužilaštva je nezakonita u skladu sa pravilom “ploda zatrovane voćke”.

Sudija Radević je dio dokaza ocijenio nerelevantnim te odbio pozivanje svih predloženih svjedoka.

Pandža je kao inspektor Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) optužen za primanje dara, a Alešević za davanje dara. Prema optužnici, Pandža je 2018. godine zahtijevao novac da bi kao posrednik uticao na Tegeltiju da vrši pritisak na tadašnju glavnu kantonalnu tužiteljica u Sarajevu Dalidu Burzić kako bi uticala na postupajućeg tužioca da uzme predmet za koji je bio zainteresovan Alešević.

Za 2. juni su zakazane završne riječi u ovom predmetu.

Autor: BIRN

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci