Bosna i Hercegovina

Subašić: Presuda Tolimiru novi je dokaz da je u Srebrenici počinjen genocid

Predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić sretna je zbog doživotne zatvorske kazne za bivšeg generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira.

Subašić je za novinsku agenciju Patria rekla da ništa ne može nadomjestiti patnju i bol Bošnjaka koji su preživjeli genocid u istočnoj Bosni, i koji su tokom agresije izgubili svoje najmilije, ali je presuda važna jer je ona još jedan dokaz da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, kojeg najveći broj srpskih političara i dalje negira.

Subašić je napomenula da je Tolimir odgovoran za likvidaciju trojice najistaknutijih bošnjačkih lidera u Žepi – Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, što dodatno potvrđuje da je srpska strana ciljano radila na progonu Bošnjaka iz istočne Bosne.

U Haškom tribunalu 8. aprila izrečena je pravosnažna presuda bivšem generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru (64), i potvrđena mu je prvostepena presuda kazne doživotnog zatvora, prenosi Patria.

Haški tribunal je 12. decembra 2012. godine nepravomoćno osudio Tolimira na kaznu doživotnog zatvora za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Presudom je potvrđeno da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid.

Tolimir je bio pomoćnik bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića, također optuženog za ratne zločine i genocid.

2012. godine Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka poduhvata političkog i vojnog vodstva RS, čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Tolimir je proglašen krivim i za krivična djela istrjebljenja, ubistva, progona i prisilnog premještanja Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe od maja do novembra 1995. godine.

Presudom je utvrđeno da masovna ubistva stanovnika Srebrenice i Žepe, ali i trojice bošnjačkih lidera u Žepi – Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, te protjerivanje, zlostavljanja i patnje civila predstavljali genocid, jer su imali za cilj uništenje muslimanskog stanovništva u istočnoj Bosni.

Tužioci su kazali kako je Tolimir proveo zapovijed predsjednika RS-a Radovana Karadžića, također optuženog za ratne zločine i genocid, i generala Mladića da svi vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni, tako što je isplanirao zločin, a Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Mladićem te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba, bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe.

KOMENTARI:
Loading...