9.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 23 Oktobra, 2021

Štrajk upozorenja u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” zbog problema nedostatka osoblja

Štrajk upozorenja uposlenika u Javnoj ustanovi ”Djeca Sarajeva“ bit će održan u četvrtak od 7 do 7.30 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator konferencije za medije održane u srijedu u Sarajevu, na kojoj je najavljen štrajk, je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i Sindikalna podružnica JU ˝Djeca Sarajeva˝.

Javnosti su se obratili Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, zatim dopredsjednica i odgovorna odgajateljica u vrtiću ”Košuta“ Envera Šukman te članica Sindikalnog odbora SP JU ˝Djeca Sarajeva˝ Nermina Fočak.

“Sindikalni odbor je donio odluku o organizaciji štrajka. To je tema današnje konferencije, štrajk upozorenja u JU ‘Djeca Sarajeva’ će započeti sutra, u četvrtak 14. oktobra. Trajat će pola sata, i odvijat će se od 7 do 7.30”, rekao je Sivro.

Sindikat od Vlade KS zatražio da donese tri odluke 

Sivro je kazao kako je sindikat ranije od Vlade KS zatražio da se donesu tri odluke. Prva je ona kojom se ustanovi daje saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta (100 na neodređeno, a 40 na određeno vrijeme u trajanju 12 mjeseci od okončanja konkursne procedure).

Druga je ona kojom se u skladu s kolektivnim ugovorom ustanovi daje saglasnost angažmana 140 radnika na određeno do okončanja konkursne procedure, a najduže 90 dana.

Treća odluka je ona kojom se ustanovi, u skladu s kolektivnim ugovorom i zakonom daje saglasnost za angažman radnika do povratka radnika s bolovanja i porodiljskog odsustva.

Kazao je kako sindikat nije dobio odgovor na zahtjev, jer Vlada se nije oglasila te da sastanak nije održan niti je Vlada donijela tražene odluke.

”Mi smatramo da je situacija izuzetno loša i da bi mogla eskalirati. Zato je sindikalni odbor podružnice JU ‘Djeca Sarajeva’ donio odluku o organiziranju i održavanju štrajka upozorenja u ustanovi”, pojasnio je Sivro.

Rečeno je kako se štrajk upozorenja organizira kao metoda sindikalne borbe iz razloga što se poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor o radu na određeno vrijeme prenose na radnike koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, čime se dodatno opterećuju u smislu obima posla, a uz to isti nije plaćen.

Pored navedenog, organizatori smatraju kako se, povećanjem obima posla radnicima koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, krše epidemiološke mjere i preporuke nadležnih institucija, što predstavlja dodatni problem po sigurnost i zdravlje kako radnika tako i djece JU ”Djeca Sarajeva”.

“Bitno je napomenuti da u ustanovi trenutno rade 144 radnika na određeno vrijeme, da oko 90 radnika radi duži vremenski period na određeno vrijeme, da u tri nova vrtića, ‘Vjeverica’, ‘Umihana Čuvidina’ i ‘Bulbuli’, koji nemaju protupožarne stepenice i gdje su roditelji izvarani da će biti otvoreni početkom ove školske godine, po saglasnosti resornog ministarstva i Vlade su zaposleni novi radnici“, rekao je Sivro.

Velikom broju radnika ističe ugovor o radu 

Istakao je kako je dugogodišnja i loša praksa bila da se radnicima na osnovu saglasnosti Upravnog odbora ustanove produžavaju ugovori o radu.

”Mi podržavamo stav aktuelnog Upravnog odbora ustanove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da je potrebno raspisati javne konkurse za prijem radnika, ne sada, nego i sada i ubuduće, a ne da se radnicima ugovori o radu produžavaju i periodično prekidaju”, rekao je Sivro.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci