Austrijska kompanija „Strabag“, koja je početkom prošle godine dobila posao gradnje hidroelektrane Vranduk kod Zenice, vrijedan 57 miliona eura, zatražila je prije nekoliko dana od „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) zvaničan raskid ovog višemilionskog ugovora.

Sastanak u Vladi

Ovo nam je jučer potvrdio i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u EPBiH.

Delegacija EPBiH jučer je održala novi sastanak s predstavnicima „Strabaga“, u sjedištu Vlade FBiH, a prisustvovao mu je i premijer Fadil Novalić. Kako nam je rečeno, nije postignut nikakav dogovor o nastavku radova, niti su približeni stavovi. Pregovori će biti nastavljeni i u narednim danima, ali još nisu prekinuti.

Iz EPBiH nam je nezvanično rečeno da „Strabag“ nastavak realizacije ugovora uvjetuje povećanjem cijene gradnje HE Vranduk i do 20 miliona KM, što je za ovu državnu kompaniju neprihvatljivo. Ni španska firma „Aecom“, koja je nadzorni organ na projektu, nije prihvatila zahtjev za raskid ugovora, jer ga smatra neosnovanim.

Ugovor s Austrijancima, tačnije konzorcijem „Strabag“ – „Končar“, potpisao je Bajazit Jašarević, generalni direktora EPBiH, 8. januara prošle godine.

Ključ u ruke

Ugovor je početkom prošle godine sa „Strabagom“ potpisan po sistemu ključ u ruke, a godišnja proizvodnja električne energije trebala je iznositi 100 gigavat-sati. Do sada su urađeni mahom pripremni radovi koji podrazumijevaju pregradu sliva rijeke Bosne.

Jašarević: EPBiH je i dalje otvorena za nastavak saradnje

Jašarević: Tražimo modele #bajazit jasarevic fr#

U izjavi za „Avaz“ Jašarević kaže da, bez obzira na zahtjev „Strabaga“ za prekid ugovora, EPBiH je i dalje otvorena za nastavak saradnje.

– I dalje tražimo modele za eventualni nastavak saradnje. O razlozima zašto Austrijanci žele raskinuti ugovor ne mogu govoriti dok se sve ne okonča. Ja mislim da oni mogu raditi i dalje – rekao nam je Jašarević.

Aktivirati bankovnu garanciju

O svim dešavanjima obaviješten je i Nadzorni odbor EPBiH, koji je prekjučer u Sarajevu održao sjednicu i raspravljao o ovom problemu. Kako nam je rečeno, jedan od zaključaka sa sjednice je da se Uprava EPBiH mora držati zakonskog okvira i da nikakva promjena ugovora ne dolazi u obzir. Predloženo je Upravi da, ako dođe do raskida ugovora, odmah iskoristi bankovne garancije.

KOMENTARI:
Loading...