Prvim letom Antonova 124 na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su stigli su osoblje i oprema za najveću godišnju vježbu EUFOR-a “Brzi odgovor 19”, javlja Anadolu Agency (AA).

Vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih pričuvnih snaga koje se u stanju visoke pripravnosti nalaze u partnerskim državama. “Brzi odgovor 19” održat će se u suradnji s vlastima BiH na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra.

Glasnogovornik EUFOR-a Tim Leckey naveo je da je ova već uobičajena godišnja vježba pokazuje svim građanima BiH posvećenost EUFOR-a pružanju potpore u održavanju mirnog okruženja.

“Ona je također odlična mogućnost za EUFOR da ojača svoju blisku saradnju s Oružanim snagama BiH i agencijama za provedbu zakona, budući da u raznim scenarijima vježbe djelujemo zajednički”, rekao je Leckey.

 

Višenacionalna bojna EUFOR-a blisko surađuje s Oružanim snagama BiH (OS BiH) i agencijama za provedbu zakona, provodi zajedničku obuku i razmjenjuje vještine i iskustva koji će biti demonstrirani tokom vježbe.

Pripadnicima Višenacionalne bojne EUFOR-a, OS BiH i agencija za provedbu zakona pridružit će se dio pričuvnog kontingenta EUFOR-a iz Austrije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vježba “Brzi odgovor 19” omogućit će Glavnom zapovjedništvu EUFOR-a uvježbavanje zapovijedanja i nadzora u velikoj vježbi. Snage će imati mogućnost da prošire znanja i steknu nova iskustva u zadaćama koje se provode u operacijama potpore miru.

قالب وردپرس

Komentari: