Oko 11.000 starih deviznih štediša Ljubljanske banke čeka potvrdu iz Slovenije da je njihova pošiljka stigla na pravu adresu

Stotine starih deviznih štediša Ljubljanske banke, koji su svoje dokumente iz BiH poslali u Sloveniju preporučenom poštom, opsjeda ispostave BH Pošte diljem Federacije BiH, pitajući zašto već nisu dobili povratnice iz Slovenije koje potvrđuju da je njihova pošta stigla na pravu adresu. Ako, kojim slučajem, nije stigla, ostadoše bez deviza koje godinama čekaju.

 Magla

– Znam za taj problem. Dva su osnovna razloga tome. Prvi, 11.000 građana BiH poštom je poslalo u Sloveniju svoje zahtjeve za povrat stare devizne štednje i to je, pretpostavljam, opterećenje za slovensku poštu. Drugi je, pošta putuje avionom. Pri tome, imali smo konstantnu maglu u Sarajevu i avioni nisu letjeli, pa onda Božić. Recimo, pošta adresirana na moju adresu je iz Evropskog parlamenta poslata 2. novembra 2015, a stigla mi je 12. januara ove godine-kaže Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini.

Ona je i insistirala da se dokumeti u Sloveniju šalju preporučenom poštom, kako bi dobili povratnicu koja potvrđuje da je njihova pošta stigla u prave ruke.

Podsjetimo, na osnovu odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Slovenija je abonentima Ljubljanske banke dužna vratiti njihovu deviznu štednju.

BiH 250 miliona eura

Stoga je slovenačko Ministarstvo finansija u više dnevnih listova u BiH objavilo poziv deviznim štedišama Ljubljanske banke da počnu ulagati podneske za povrat stare devizne štednje koja im nije bila dostupna od raspada nekadašnje SFRJ.

Zahtjeve za povrat štednje Slovenija je počela primati od 1. decembra prošle, a primat će ih do 31. decembra 2017. Za podmirenje svih štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije bit će  potrebno 385 miliona eura. U BiH 130.000 štediša potražuje oko 250 miliona eura.

KOMENTARI:
Loading...